Annons

Annons

Stamceller kan rädda traumaskadade tänder

Stamceller kan revolutionera traumatologi redan år 2020. Om inte behandling med implantat sätter stopp för utvecklingen.

Stamceller kan förändra hur tandläkare behandlar traumaskadade tänder inom en snar framtid. Implantat är det största hotet mot en framgångsrik utveckling, eftersom det anses oetiskt att pröva en ny metod om det redan finns en som fungerar.
Det anser Jens Ove Andreasen, specialist i oral- och maxillofacial kirurgi och övertandläkare vid Rigshospitalet, universitetssjukhuset i Köpenhamn. Han är ett världsnamn inom traumatologi.
Jens Ove Andreasen uppmanar tandläkarstuderande som är intresserade av att forska att satsa på stamcellsforskning.

Traumaguide som riktlinjer

Jens Ove Andreasen är eldsjälen bakom webbplatsen The dental trauma guide.
Flera regioner och landsting använder webbplatsen som riktlinjer, eftersom det inte finns några nationella riktlinjer i Sverige för hur trauma ska behandlas.
Traumaguiden hjälper tandläkaren att fatta beslut om hur olika traumaskador ska behandlas.
Det är svårt att hålla reda på hur olika traumapatienter ska behandlas. Först måste rätt diagnos ställas, och sedan ska rätt behandling väljas. Typen av luxations- och/eller frakturskada spelar roll, liksom om de berörda tänderna är primära eller permanenta.
Det finns över 100 kombinationer och det kan bli mycket invecklat att komma ihåg allting, konstaterar Jens Ove Andreasen.

Kokboksinstruktioner

Webbplatsen The dental trauma guide innehåller ”kokboksinstruktioner” om hur man ska behandla olika typer av skador. Råden är evidensbaserade så långt det går, och besökaren hittar länkar till många relevanta vetenskapliga artiklar via hemsidan.
Trauma och akuttandvård togs upp som ett fokusområde på årets odontologiska riksstämma i Göteborg. Läs mer i Tandläkartidningen nummer 15 2012, ute runt 20 december.
Se också www.dentaltraumaguide.org.

Upptäck mer