Annons

Annons

”Stängning bästa sättet att upprätthålla god vård”

På torsdag stänger Folktandvården Stockholms län AB sin klinik i Tensta. I slutet av december stängs även kliniken i Hallonbergen. Uppåt 14 000 patienter behöver byta klinik.

Folktandvården Stockholms län AB lyckas inte rekrytera och behålla tandläkare och tandhygienister i Tensta. Det har varit svårt länge, men i år har rekryteringsproblemen förvärrats. Därför stängs kliniken, som har åtta behandlingsstolar.
Mellan 5 000 och 6 000 patienter berörs. De kommer i fortsättningen att kallas till folktandvårdens klinik i Rinkeby, som ligger ett par kilometer bort, om de inte har andra önskemål.
Sedan mitten av oktober har kliniken i Tensta bara haft en tandläkare. Förutom tandläkaren berörs fem kvarvarande medarbetare av stängningen. De flesta fortsätter på folktandvården i Rinkeby.
Hallonbergen nästa
I december stängs kliniken i Hallonbergen, också på grund av svårigheter med att rekrytera personal.
Kliniken har nio behandlingsstolar och mellan 7 000 och 8 000 patienter. Om de inte vill annat, kommer patienterna i fortsättningen att kallas till folktandvården i Sundbyberg, som ligger cirka tre kilometer ifrån Hallonbergen.
– Kliniken i Sundbyberg är alldeles ny och vi har inte bemannat alla behandlingsrum än, berättar Eva Ljung, vd på Folktandvården Stockholms län AB.
Ett tiotal medarbetare i Hallonbergen berörs, varav tre tandläkare. De får jobb på andra folktandvårdskliniker i Stockholms län.
Finns köer
Det finns i dag köer för nya patienter på klinikerna i Rinkeby och Sundbyberg.
Hur lång blir kötiden när tusentals nya patienter kommer till?
– Jag vet inte hur lång väntetiden blir, men patienter från Tensta och Hallonbergen är ju inte nya patienter och vi har räknat att det ska gå bra. Det finns även andra kliniker i närheten som kan ta emot patienter, säger Eva Ljung.
Det finns tusentals barn i Tensta och Hallonbergen. Hur löser ni tandvården för dem?
– Klinikerna ligger nära varandra och verksamheten som bedrivs på skolor och liknande kommer att fortsätta på samma sätt som tidigare.
”Bästa sättet att upprätthålla god vård”
Är stängning verkligen den enda möjligheten?
– Hade jag kunnat lösa det på annat sätt hade jag gjort det, säger Eva Ljung, som själv har jobbat i både Rinkeby, Tensta och Hallonbergen.
– Med konstgjord andning har vi försökt få bemanningen att gå ihop, men nu blev det akut. Många patienter har stora behandlingsbehov, och då måste det finnas erfarna tandläkare på plats som kan hjälpa de nyare med terapiplanering och annat. Det går inte att driva klinikerna med bara nya tandläkare. Det här är bästa sättet att upprätthålla en god och trygg vård.
Vilka knep har ni försökt med för att rekrytera tandläkare till Tensta och Hallonbergen?
– Tandläkarna på klinikerna har lönetillägg. Vi har försökt med arbetstidsförkortning och särskilt riktade erbjudanden med större summor. Det har funkat för att locka tandläkare dit, men inte för att få dem att stanna.
”Viktigt att ta ett samhällsansvar”
Tandvårdskedjan Distriktstandvården, som driver ett antal kliniker som tidigare tillhörde Folktandvården Stockholms län AB, har noterat att folktandvården stänger klinikerna i Tensta och Hallonbergen, men har i dagsläget inga planer på att ta över lokalerna.
– Vi håller på att titta på det, men vet inte om vi ska göra det. En del av Distriktstandvårdens kliniker finns i socioekonomiskt svaga områden, så vi vet vad det innebär att driva den sortens klinik. Det är svårt, men det är också viktigt att ta ett samhällsansvar, säger Ibbe Gnem, Distriktstandvårdens vd.
Janet Suslick
 

Upptäck mer