Annons

Annons

Stor konferens inställd i sista minuten

Rädslan för coronasmittans utbredning gör att världens största odontologiska konferens, IADR, med mycket kort varsel ställer in hela evenemanget. Konferensen skulle ha hållits den 18-21 mars i Washington DC i USA.

Bara dagar innan ställs världens största och mest prestigefyllda vetenskapliga konferens, IADR-mötet i Washington DC den 18-21 mars nu in. Anledningen är förstås smittoläget för coronaviruset covid-19.
Konferensen är ett samarrangemang mellan International Association of Dental Research (IADR) American Association for Dental Research (AADR) och Canadian Association for Dental Research (CADR).
I år skulle konferensen fira 100 årsjubileum med extra pompa och ståt, och så sent som den 10 mars var budskapet att konferensen skulle genomföras som planerat, med rekommendationen att undvika kramar, kindpussar och handslag och istället hälsa på varandra med ”a friendly elbow bump”.
Men på onsdagen drog man alltså i nödbromsen och ställer in hela arrangemanget, inklusive utställningen. Tusentals forskare från hela världen, varav många redan startat sin resa till olika förmöten, får nu vända om eller ställa in sin resa, bland dem flera personer från odontologiska fakulteten vid Malmö universitet.
-Vi har följt utvecklingen eftersom flera medarbetare skulle åka. Det fanns inga reseförbud förrän igår men vi har pratat om vad som kan hända och vilka konsekvenser det kan få dem som är utomlands och för dem som är hemma. Många medarbetare och studenter som vill åka tänker på risken för smitta, att den är liten och att de är friska. Men nu behöver vi ju skydda dem som inte är så starka så att de inte blir sjuka. Som arbetsgivare tänker vi även på att infrastrukturen kan sluta fungera och äventyra hemresan när medarbetare är utomlands, och då kan vi inte göra så mycket, säger odontologiska fakultetens dekan Gunilla Klingberg.
Samtliga konferensdeltagare får nu tillbaka hela konferensavgiften, enligt uppgifter på IADR:s hemsida.

Upptäck mer