Annons

Annons

Student dömd för betygsfusk

En kvinna som gick sex terminer på tandläkarutbildningen i Umeå innan hon fick sluta i vintras har dömts för betygsfusk.

Kvinnan har dömts till villkorlig dom och dagsböter för brukande av falsk urkund. Domen avkunnades av Stockholms tingsrätt den 22 november.
Kvinnan polisanmäldes i slutet av förra året av Verket för högskolestudier (VHS). Hon hade fastnat i en kontroll som VHS gjorde hösten 2010. Hon hade sökt in på tandläkarutbildningen på gymnasiebetyg från Åsö vuxengymnasium i Stockholm, men hon hade aldrig studerat vid skolan, enligt VHS.
Kvinnan hann gå sex terminer innan universitetet återkallade beslutet om antagning till tandläkarprogrammet i februari i år.

En till misstänks

Även en manlig student vid tandläkarutbildningen i Göteborg polisanmäldes av VHS efter myndighetens kontroll 2010. Han åtalades i somras och är också misstänkt för brukande av falsk urkund.
Huvudförhandlingen hålls den 18 januari vid Göteborgs tingsrätt. Sedan avgör domstolen målet.
Mannen kom in vid en lokal reservantagning på tandläkarprogrammet och läste fyra terminen innan universitetet återkallade hans antagning i december förra året.

Upptäck mer