Annons

Annons

Svenskar snusar som aldrig förr

Det snusas mer än någonsin i Sverige. Uppgången är särskilt tydlig bland kvinnor som börjat snusa vitt snus. Detta enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysnings (CAN) nya rapport.

Foto: Colourbox

Vitt snus
  • Till skillnad från vanligt snus innehåller så kallat vitt snus inte tobak. Däremot innehåller det ­nikotin, som utvinns ur tobak.
  • Vitt snus säljs som påssnus med olika nikotin­halter, från cirka 2,3 mg/portion till som högst 19,9 mg/portion. Vanligt brunt tobakssnus har en nikotinhalt på cirka 8 mg/portion.
  • Det vita snuset är ofta smaksatt och finns i många smakvarianter som exempelvis frukt, bär, mint, godis, bubbelgum och kaffe.

Källa: Det vita snuset, en lömsk nikotinfälla (testfakta.se)

Att snusning har blivit allt vanligare står tydligt i CAN:s nya rapport. Enligt den handlar det till stor del om etablering av det vita snuset på marknaden.

Under 2023 hade 21 procent av befolkningen snusat vid något tillfälle under den senaste månaden, utifrån när de tillfrågades. Många av dem snusar dagligen. Undersökningen gäller åldrarna 17 år och uppåt.

Vad som är utmärkande är andelen kvinnor som börjat konsumera produkten. Enligt rapporten har andelen kvinnor som börjat snusa tredubblats under de senaste 15 åren. Det är särskilt vanligt hos den yngre befolkningen.

Det vita snuset lanserades i Sverige 2016 och i dagsläget är det ungefär lika vanligt bland män och kvinnor att snusa vitt snus. Tidigare har kvinnor snusat i lägre utsträckning, men enligt CAN lockar det vita snuset till sig denna målgrupp på ett annat sätt än förr. Däremot är uppgången av tobakssnus inte lika hög bland kvinnor.

Mellan åren 2021 och 2022 ökade försäljningen av det vita snuset med 81 procent.

Upptäck mer