Christoph Hämmerle och hans team från universitetet i Zürich anses världsledande när det gäller implantatbehandlingar, protetik och parodontologi. Just i dagarna håller han en kurs på Djurö utanför Stockholm för 100-talet personer. Tandläkartidningen ringde upp honom inför resan.
Har du varit i Sverige tidigare?
– Ja, flera gånger. Senast på semester i somras. Jag har också haft samarbeten med Göteborgs universitet under delar av min karriär och har exempelvis varit opponent på en avhandling där, säger Christoph Hämmerle.
Vad har Sverige för ställning inom odontologin?
– När det gäller sport kommer Sverige före oss, men när det gäller odontologi är nog Schweiz lite före, säger Christoph Hämmerle och skrattar.
– Sverige har stått för många viktiga bidrag till tandläkarkonsten, inte minst inom implantat men även på andra områden. Sverige är helt enkelt ett av de ledande länderna inom odontologi.
Han ser också Sverige som ett föregångsland när det gäller att ha ett skyddsnät som ser till att alla garanteras tandvård. För de sociala klyftorna är en av de stora utmaningarna för tandvården i framtiden, menar Christoph Hämmerle.
– Vissa grupper har stora behov av behandling av exempelvis karies, men saknar resurser för att få bra hjälp. Detta medan andra grupper har åtnjutit förebyggande vård och har råd med den bästa av vård och behandlingar. Här måste det, som i Sverige, finnas ett skyddsnät som gör att vissa inte faller igenom.
Den digitala utvecklingen är också en av de stora utmaningarna och förändringarna, menar professor Hämmerle. Tandvården går från att vara ett hantverk till att bli ett industrialiserat yrke.
– Utvecklingen gör tandvården global och kommer att skapa helt nya samarbeten, säger han.
I Schweiz, precis som i Sverige, ser man också en trend bland yngre att hellre välja jobb på lite större företag i stället för att starta eget och köra en ”one man-show”, som Christoph Hämmerle uttrycker det. Här finns också en tydlig ökning av andelen kvinnor på tandläkarutbildningar och i yrket.
– Det är i grunden en positiv utveckling.
Vi har i detta nummer av Tandläkartidningen en debattartikel om periimplantit. Som expert på implantat, vad är din åsikt, finns periimplantit?
– Ja, det finns och det är här för att stanna. Det finns klara belägg som styrker detta och det är dessutom ett växande problem eftersom mer och mer implantat har blivit insatta. Sverige har spelat en viktig roll för diskussionen om periimplantit. Ni har ett så öppet klimat och jag tror inte att den debatt som ni har om detta hade kunnat uppstå någon annanstans.
Annons
Annons