Annons

Annons

Tandblekning får nya regler

Nya regler för tandblekningsprodukter gäller i Sverige från den 31 oktober, men CE-märkta produkter är än så länge undantagna.

För att använda produkter som innehåller mellan 0,1 procent och sex procent väteperoxid måste man undersökas inom tandvården, som också ska utföra den första behandlingen. Patienter 18 år och äldre får sedan fortsätta behandlingen själva.
Produkter som innehåller högst 0,1 procent väteperoxid får även i fortsättningen säljas fritt, och produkter med mer än sex procent väteperoxid fortsätter att vara förbjudna.
EU antog de nya direktiven i september förra året. Alla medlemsländer måste anpassa sina regler senast den 31 oktober i år.
Undantaget från de nya reglerna är CE-märkta produkter, varav många innehåller mer än sex procent väteperoxid. De kan alltså användas som tidigare även efter den 31 oktober. Anledningen är att de nya reglerna endast gäller för kosmetiska produkter, inte för medicintekniska produkter.
– Men Europeiska kommissionen anser att blekningsprodukter är kosmetiska produkter, inte medicintekniska produkter, säger Kerstin Kahlén, apotekare och utredare på Läkemedelsverkets enhet för kosmetiska produkter.
– Därför arbetar kommissionen och en rad myndigheter i Europa för att få bort CE-märkningar från tandblekningsprodukter, berättar hon.
När de CE-märkta produkterna ska vara anpassade till de nya reglerna är i dag oklart.
Läs mer i Läkemedelverkets föreskrift LVFS 2012:2.

Upptäck mer