Annons

Annons

Tandläkare avgår som generaldirektör

Karin Röding, tandläkare och generaldirektör för Universitets- och högskolerådet (UHR), avgår som generaldirektör.

Tillsammans med landets universitet och högskolor ordnar Universitets- och högskolerådet (UHR) högskoleprovet – normalt två gånger om året.
Högskoleprovet har betydelse för studenter som söker in på tandläkarutbildningen. Eftersom utbildningen kräver relativt höga gymnasiebetyg, ger högskoleprovet en extra möjlighet som är viktig för dem som inte har toppbetyg.
I våras ställdes högskoleprovet in på grund av coronapandemin. I början av augusti inställdes även höstens högskoleprov, som skulle ha skrivits 18 oktober.
Drog ut på tiden
I våras lade UHR fram ett förslag om att genomföra höstens högskoleprov i begränsad omfattning. Studenter som inte tidigare hade skrivit högskoleprovet skulle få göra det. Först i slutet av augusti fick UHR grönt ljus för förslaget, men då gjordes bedömningen att det var för kort varsel för att genomföra provet denna termin utan smittorisk.
Turerna kring frågan har gjort att Karin Röding bestämt sig för att avgå.
Specialisttandläkare
Karin Röding är från början tandläkare. Hon är specialist i endodonti och doktorerade 2005 på en avhandling om urval till högre utbildning. Hon gick både grund-, specialist- och forskarutbildningen vid Karolinska institutet (KI).
Hon har även arbetat vid KI som universitetsdirektör, studierektor, chef för utbildnings- och studentavdelningen och lärare, bland annat.
Andra jobb som hon har haft under årens lopp: departementsråd och chef för utbildningsdepartementets universitets- och högskoleenhet, universitetsdirektör vid Uppsala universitet samt rektor vid Mälardalens högskola.
Karin Röding är 65 år.

Upptäck mer