Annons

Annons

Tandläkare blir landstingsdirektör

Tandläkare Eva Ljung väntas bli landstingsdirektör den 1 september.

Eva Ljung är tandläkare och jobbade som tandvårdsdirektör i Uppsala tills hon i mars i år började som tillförordnad landstingsdirektör. Hon hoppade in när den förre landstingsdirektören, Kerstin Westholm, blev uppsagd.
Bakom förslaget att Eva Ljung ska fortsätta på posten står en rekryteringsgrupp som består av representanter för Moderaterna, Folkpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Räds inte att få sparken

Det är relativt vanligt att landstingsdirektörer blir uppsagda, men Eva Ljung är inte orolig.
– Jag har inga problem med att ta ett jobb där många får sparken. Jag är ju tandläkare och kan gå tillbaka till det.
– Fortsättningen följer, säger hon.
Som landstingsdirektör får Eva Ljung en månadslön på 120 000 kronor. Blir hon uppsagd får hon ett års lön som avgångsvederlag.

Omväxlande jobb

Eva Ljung tycker att det är en ”rolig utmaning” att vara landstingsdirektör. Jobbet görs tillsammans med förvaltningscheferna och landstingsledningen.
Hon är politikernas förlängda arm och är ytterst ansvarig för uppåt 12 000 anställda.
– Det är en enorm bredd i landstingets verksamheter. Man får lära sig om allt från ambulanshelikoptrar till biobränsle, säger hon.
Sjukvård, tandvård, forskning, folkhögskoleutbildning, lokaltrafik och fastigheter är exempel på landstingets verksamhetsområden.
– Framför allt är vårdköerna bevärliga för Uppsala, säger hon.

Polis i botten

Eva Ljung är polis i botten.
Hon gick ut tandläkarutbildningen i Stockholm 1985 och legitimerades året därpå, efter AT-året. Hon har jobbat som allmäntandläkare i Västmanland och i Stockholm, men har inte jobbat kliniskt sedan slutet av 1990-talet.
I Stockholm har hon jobbat som klinikchef, verksamhetschef och tandvårds- och utvecklingschef.

Söker ny tandvårdsdirektör

2007 började Eva Ljung som folktandvårdsdirektör i Uppsala. Sedan mars har hon varit tjänstledig från posten.
Pia Gabre, chefstandläkare i Uppsala läns landsting, har varit tillförordnad folktandvårdsdirektör under Eva Ljungs tjänstledighet.
Nu kommer folktandvården att annonsera ut tjänsten.

Slutar i folktandvårdsföreningen

Eva Ljung har också varit ordförande i Sveriges folktandvårdsförening, en sammanslutning för landets tandvårdschefer. Hon efterträdde Raimo Pälvärinne hösten 2011.
Bent Petersen, tandvårdschef utveckling med kvalitetsansvar i Västra Götalandsregion, har varit tillfällig ordförande i folktandvårdsföreningen sedan mars.

Upptäck mer