Annons

Annons

Tandläkare blir statsrådets närmaste medarbetare

Karin Röding blir statssekreterare på utbildningsdepartementet på måndag.

Karin Röding är tandläkare i botten och specialist i endodonti.
Hon börjar den 18 januari som statssekreterare hos Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning. Beslutet fattades i dag av regeringen.
– Jag blir statsrådets närmaste medarbetare. Som statssekreterare är jag politiskt anställd chefstjänsteman och kommer att ansvara för planering och samordning, berättar Karin Röding för Tandläkartidningen.

“En bra skola”

Har du nytta av att vara tandläkare i botten i den karriär som du har valt?
– Absolut. Tandläkarutbildningen är en bra skola för många ledande befattningar. Man lär sig snabbt att ta ansvar och planera sin tid, och man lär sig ta människor.
Är det första gången som en tandläkare blir statssekreterare?
– Jag kommer inte på att någon tandläkare tidigare har varit statssekreterare, men jag känner förstås inte till alla statssekreterare.
Varför lämnade du tandläkaryrket?
– Jag hade fallenhet för att planera saker och fick tidigt jobb som studierektor vid KI.

Lämnar rektorsjobb

Karin Röding är van att hålla många bollar i luften. De senaste fem åren har hon varit rektor på Mälardalens högskola med diverse uppdrag vid sidan om. Tidigare har hon varit universitetsdirektör vid Karolinska institutet (KI) och dessförinnan vid Uppsala universitet.
Mellan 1999 och 2006 var hon departementsråd och chef för utbildningsdepartementets universitets- och högskoleenhet. Parallellt med det skrev hon en doktorsavhandling om den individuella antagningen vid tandläkarutbildningen och disputerade 2005 vid KI.

Studierektor på KI

Karin Röding har också varit studierektor för tandläkarstuderande på KI i tolv år på 1980- och 90-talet. Samtidigt gick hon specialistutbildning i endodonti.
Lite kontakt har hon fortfarande med tandläkarkåren. 2014 föreläste hon på Odontologisk Riksstämma i samband med ett seminarium om tandläkare som har valt annorlunda karriärvägar.
Karin Röding bor i Stockholm men föddes 1955 i Malmö.

Upptäck mer