Annons

Annons

Tandläkare har ökad risk för hudcancer

Tandläkare löper numera mer än 2,5 gånger högre risk att drabbas av basalcellscancer än jordbrukare, skogsbrukare och trädgårdsmästare, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten.

Tandläkare tillhör dem som har högst risk att utveckla basalcellscancer (BCC) i huden, enligt ett pressmeddelande från Strålsäkerhetsmyndigheten.
Yrket har relativt hög socioekonomisk status och tandläkare vistas inte i solen på arbetstid. Den ökade risken tros bero på att de då och då utsätts för intensiv sol på fritiden.

Clas Oscarsson


Clas Oscarsson, vd och ägare på Tandvårdshuset i centrala Stockholm, åker gärna och ofta utomlands för att åka skidor eller njuta av solen i samband med fortbildningskurser. Han har tagit bort basalcellscancer två gånger.
– Som man, så lär jag mig aldrig och blir överraskad att solen tar så bra i alperna. ”Glömde visst solskyddsfaktorn igen, första dagen”, säger han.
Basalcellscancer i huden är världens vanligaste form av cancer, och blir allt vanligare. Exponering för sol är den främsta riskfaktorn. Dödligheten är mycket låg och BCC bildar sällan metastaser, men den orsakar mycket lidande och kostar sjukvården en hel del, eftersom den är så vanlig.
Tidigare var det framför allt människor som jobbade utomhus som drabbades, men nu har yrken som tandläkare, läkare och jurister gått om yrkesgrupper som jobbar ute i solen.
Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) har ett vetenskapligt råd som behandlar frågor om ultraviolett strålning. De vill öka medvetandet om risken för hudcancer och att utsätta sin hud för starkt solljus på solresor och på fritiden.
Läs SSM:s rapport om ultraviolett strålning här. 
Janet Suslick

Upptäck mer