Annons

Annons

Tandläkare tog hem segern i Forskar Grand Prix

Tandläkaren Michael Braian vann igår kväll tävlingen Forskar Grand Prix som avgjordes i Stockholm.

– Det känns jättebra, jag är jätteglad! Det har varit en häftig resa, jag visste inte riktigt vad jag gav mig in på när jag tackade ja men det har verkligen varit givande, säger Michael Braian till Tandläkartidningen.
Forskar Grand Prix går ut på att så underhållande och informativt som möjligt förklara sin forskning på fyra minuter. Michael Braian tycker att han själv förstår sin egen forskning bättre efter att ha deltagit i tävlingen.
– Vi forskare är ofta så inne i detaljerna. Att tvingas förklara sin forskning på kort tid gör att man tydliggör för sig själv vad den handlar om.
Han tror att hans bildrika presentation var avgörande för segern.
– Jag har en klassisk pedagogikmetod med många bilder som förklarar det jag säger, jag tror att det går hem hos alla generationer.
Så vad forskar du om?
– Jag forskar om digitaliseringens möjligheter att förbättra tandvården och min forskning berör hela produktionsprocessen från digitalisering av munnen till additiv produktion (3D-printning).

 
Michael Braian är den tredje tandläkaren i rad som kvalificerat sig till finalen i Forskar Grand Prix, dessutom den tredje forskaren från Malmö högskola.
Har du någon förklaring till att just tandläkare från Malmö lyckas så bra?
– Jag tror att det kan ha att göra med den problembaserade inlärningsmetoden som vi har på grundutbildningen. Sen tror jag att vi tandläkare är vana vid att förklara vad vi gör för våra patienter, vi bygger upp en förmåga att göra oss förstådda.
Vad ska du göra nu?
– Jag ska ställa pokalen i fikarummet på skolan och så ska vi dricka lite kaffe. Sen fortsätter livet som vanligt. Men segern har verkligen gett mig en energikick i forskningsarbetet.
Den nationella finalen av Forskar Grand Prix arrangeras av Vetenskap & Allmänhet och forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova. Kunskapskanalen kommer att sända hela tävlingen i januari.
I Tandläkartidningen nummer 15 kan du läsa mer om Michael Braian i forskarporträttet.

Upptäck mer