Alla studenter och anställda vid Umeå universitet och Lantbruksuniversitet i Umeå erbjuds test för aktiv covid-19-infektion. Förhoppningen är att runt 20 000 personer kommer att testa sig denna vecka och nästa.
– Det är frivilligt men vi uppmanar alla att testa sig, säger Anders Wänman, prefekt på tandläkarutbildningen i Umeå.
Nejlika Khajeh Amid och Ashuriina Al-Nazary, blivande tandläkare i Umeå, är två av studenterna som deltar i undersökningen.
– Vi är taggade på terminstart och att få chansen till att bidra med kunskap kring covid-19. Det ska bli intressant att se hur studien går och hur smittan sprids när vi är så många studenter som kommer från olika delar av Sverige till Umeå, säger Ashuriina Al-Nazary, som går fjärde terminen.
Hur många bär på viruset?
Projektet heter ”Proaktiv testning för covid-19 vid campus Umeå”. Det är en prevalensundersökning som görs för att ta reda på hur många som bär på covid-19 och hur terminsstarten påverkar spridningen. Undersökningen genomförs av Region Västerbotten och Umeå universitet på uppdrag av Folkhälsomyndigheten.
Undersökningen kommer att ge kunskap om hur effektivt det är att testa folk utan symtom och det blir möjligt att se hur vanligt det är att smitta sprids från personer utan symtom. Undersökningen gör det också möjligt för Region Västerbotten att hitta smittbärare och bromsa smittspridningen.
Testar sig själva
Studenter och anställda laddar ner en app för att registrera sig och få instruktioner. När de har gjort det får de utrustning för egenprovtagning i svalg, näsa och saliv.
Försvarsmakten koordinerar ut- och inlämning av prov på tre olika platser på campus för att minimera trängsel.
Två gånger
Alla som deltar uppmanas att testa sig två gånger med en veckas mellanrum. Första provtagningen startade i måndags och pågår till torsdag denna vecka och andra provtagningen sker nästa vecka från måndag till torsdag.
Provsvar och mer information får de som deltar via mobilen.
Denna vecka börjar höstterminen även för landets övriga tandläkarstuderande. Klinikförberedande undervisning, kliniska moment och examinationer ges främst på skolorna, men stora delar av den teoretiska delen sker digitalt. Läs mer i Tandläkartidningens artikel ”Terminstart i coronatider”.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.