Annons

Annons

Tandpriskollen visar stora prisskillnader

Efter flera förseningar finns nu prisjämförelsetjänsten Tandpriskollen på plats. Bakom tjänsten står Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV).

Tandpriskollen är en webbaserad tjänst som gör det möjligt att jämföra priserna mellan olika tandvårdsmottagningar. Tjänsten lanserades 3 februari.
Tjänsten omfattar tandvårdsmottagningar som är anslutna till det statliga tandvårdsstödet, och i stort sett alla är anslutna.
I dag finns uppgifter om priserna från över 3 000 tandvårdsmottagningar i Sverige.

200 åtgärder

Tandpriskollen visar ett medianpris (innan tandvårdsersättning dras av) för både behandlingar och enskilda åtgärder, men omfattar bara åtgärder som är ersättningsberättigande enligt gällande föreskrifter om statligt tandvårdsstöd.
I dag omfattas nästan 200 åtgärder.

Baseras på faktiska priser

Priset baseras på faktiska priser som tandvårdsmottagningen tagit ut under en period på sex månader. I dag bygger alltså priserna på det patienterna betalade under perioden juli till december 2019, exklusive tandvårdsstödet.
Uppgifterna dateras upp tre gånger om året – i mars, september och december.

Stor variation

Priskollen visar att det kan finnas stora prisvariationer mellan olika tandvårdsmottagningar för samma åtgärd. Priset som kommer fram för en rotfyllning är 3 325 kronor på en mottagning i Skåne, medan en annan mottagning i Stockholm tar 11 745 kronor.
Kvaliteten på rotfyllningarna eller hur det har gått för tänderna på längre sikt framgår inte av tjänsten.
Vid större behandlingar är det viktigt att kostnadsförslaget förklarar vilka behov patienten har, eftersom Tandpriskollen visar just medianpriser.

Tror inte på prispåverkan

Knappt var femte tandläkare tror att Tandpriskollen kommer att påverka priserna inom tandvården, enligt en undersökning bland tandläkare som har gjorts på uppdrag av Praktikertjänst.
264 tandläkare svarade, varav 166 Praktikertjänstanslutna.
Kolla konkurrenterna på tandpriskollen.se.

Upptäck mer