Annons

Annons

Tandsjukdomar kostar 550 miljarder dollar

Totalkostnaden för världens tandsjukdomar landar på närmare 550 miljarder dollar per år, har europeiska forskare räknat ut.

Cirka 3,5 miljarder människor går runt med obehandlade tandsjukdomar, enligt studien Global Burden of Disease, GBD, som kom förra året.
Nu har europeiska forskare räknat fram den sammanlagda årliga prislappen för dessa världens tandsjukdomar. Forskarna har utgått från kostnadsuppgifter från 73 länder och uppskattat kostnaderna i de övriga 122 länderna som ingick i GBD-studien.
Totalårskostnaden landar på närmare 550 miljarder dollar, där drygt 350 miljarder dollar är rena behandlingskostnader och resten, knappt 200 miljarder dollar, är indirekta kostnader i form av produktionsbortfall.
Högst är kostnaderna i höginkomstområden som Nordamerika, Västeuropa och Östasien. På nationsnivå hittades de högsta kostnaderna per capita på Island, följt av Tyskland, Norge, Australien och USA.
Resultatet är viktigt för att politiker och andra beslutsfattare på hälsoområdet ska förstå effekten av att satsa på oral hälsa, menar forskarna.

Upptäck mer