Annons

Annons

Tandtråd med teflon kan vara hälsorisk

Tandtråd tillverkad av PTFE (teflon) kan vara en källa till högfluorerade ämnen, så kallade PFAS. Det visar en ny amerikansk studie där man har tittat på samband mellan livsstil och koncentrationen av dessa ämnen i kroppen.

I studien analyserade man blodprover från 178 kvinnor, som också fick svara på frågor om till exempel matvanor och användning av tandtråd.
Resultatet visar att det finns ett samband mellan att använda tandtråd tillverkad av PTFE och högre nivåer i blodet av det högfluorerade ämnet PFHxS (perfluorhexasulfonat). Man konstaterar dock att det behövs mer data för att verifiera detta.
Andra faktorer som visade sig ha ett samband med högre nivåer av PFAS i blodet var att ofta äta hämtmat ur kartonger med ytbeläggning, att ha möbler och mattor med smutsavvisande ytbehandling, och att bo i en stad där vattnet är förorenat med PFAS.
Högfluorerade ämnen är svårnedbrytbara och lagras i kroppen. Exponering av höga halter under lång tid leder till nivåer i kroppen som misstänks ha negativa effekter på hälsan. Djurstudier har visat att ämnet kan ge leverskador och påverka fettmetabolismen, immunförsvaret och reproduktionsförmågan.

Upptäck mer