Annons

Annons

Tandvård för hemlösa i Malmö har stängts

Skåne Stadsmissions Tandhälsa i Malmö har stängt. Christer Priwe, som har varit tandläkare på kliniken, tror inte att verksamheten kommer igång igen.

Mottagningen öppnade i januari 2009 och har riktat sig till socialt utsatta personer. Christer Priwe har drivit verksamheten sedan starten, för det mesta två eftermiddagar i veckan.
Fram till september i år fick sammanlagt 700 patienter kostnadsfri tandvård under 1 900 vårdtillfällen. Verksamheten har finansierats av Region Skåne samt Malmö rotaryklubb.
För några månader sedan inspekterade Arbetsmiljöverket tandvårdskliniken och lämnade synpunkter för ett par veckor sedan. Christer Priwe tror att stängningen är en direkt följd av Arbetsmiljöverkets anmärkningar, som handlade främst om handhavande av miljöfarligt avfall samt personalens hälsa och säkerhet.
Öppnar igen?
Enligt Ann Norén, enhetschef för Stadsmissionshälsan, har stängningen ingenting med Arbetsmiljöverket att göra.
– Skåne Stadsmissions Tandhälsa i Malmö har haft en gammal utrustning och just nu ser vi över den med hjälp av extern kompetens. Det har inte med Arbetsmiljöverkets besök att göra. Vår ambition är att vi ska öppna så fort vi kan, säger hon.
”Stora brister”
– Kliniken hade stora brister från början och utrustningen dömdes ut av vår servicetekniker för flera år sedan, men vi kom överens om att köra så länge det gick, berättar Christer Priwe.
Rotary har bekostat service och underhåll, vilket efterhand har blivit allt mer kostsam.
Christer Priwe är i dag är 73 år. Fram till pensionen var han bland annat tandläkare inom kriminalvården.
”Respektlöst mot patienter”
– Stadsmissionen stängde på dagen och mitt konsultuppdrag upphörde. Det kändes ovärdigt att bli entledigad utan varsel, en brutal avslutning på en lång yrkeskarriär och respektlöst mot patienter under behandling, anser Christer Priwe.
– Verksamheten har varit ett intressant experiment som har gett mycket erfarenhet, men som jag nu ser som avslutad. Efterfrågan av tandvård hos målgruppen ”hemlösa” visade sig inte vara så stor. Att med skattemedel och privata donationer rusta upp kliniken för att driva den vidare med en handfull patienter i veckan kan inte motiveras även om syftet är behjärtansvärt, tycker han.
Tillägg 2017-10-13: Läs Christer Priwes åsikter om Malmös tandvård för hemlösa samt Stadsmissionens svar här.

Upptäck mer