–Regionen valde i slutändan att ha psykiatrin som egen division, utifrån att det var bestämt med en indelning i sex divisioner, så känslan i efterhand är att vi föll på målsnöret, säger Ida Nilsson, lokalavdelningsordförande för Tjänstetandläkarna.

Ida NIlsson
– Mer än att ”det blev så här, och kanske borde ni ha fightats hårdare” har vi inte fått som motivering från regionledningen.
Runt 1 500 medarbetare ingår i den nya divisionen där Folktandvården är en gren av sex, medan de övriga består av fem geografiska områden för regionens hälsocentraler.
”Nära” är namnet på den nya divisionen, med Ulf Bergman som nyrekryterad divisionschef. Men i övrigt är mycket oklart kring samverkansformer mellan primärvård och tandvård, chefsorganisation och allmäntandvårdens struktur med i nuläget en indelning i fyra verksamhetsområden.
Den nya organisationen har stora likheter med de förändringar som genomförts inom Region Halland, där vårdcentraler och folktandvård finns i samma närsjukvårdsförvaltning.
– Vi har svårt att se att det blir bättre med den nya divisionsindelningen. Vi blir ganska små jämfört med primärvården i den nya organisationen, och där finns helt klart en rädsla kring att vi blir mindre prioriterade. Det finns också en risk för att verksamheten centraliseras, säger Ida Nilsson.

Ulf Bergman
Ulf Bergman, som är sjuksköterska i grunden och under pandemin har varit ansvarig för regionens krisledning i Piteåområdet, säger att han är medveten om oron inom tandvården för att bli lägre prioriterad.
– Så ska det inte bli, och det är för mig inte en organisationsfråga utan handlar om bra ledarskap. Jag har arbetat med två större omorganisationsprojekt tidigare inom Region Norrbotten och då har också den här farhågan om att bli undanskuffad i en ny, större verksamhet funnits. Men det har visat sig obefogat när den nya organisationen börjat gälla, och jag ser ingen egentlig risk för att tandvården ska drabbas negativt.
Verksamhetschef för tandvården
Folktandvårdens stab har i dag omkring 15 tjänster, och regionen har aviserat att det främst kan bli förändringar för administrativa tjänster.
– Det som nu blir särskilt viktigt är att den person som rekryteras till ny verksamhetschef för hela tandvården har tandvårdsbakgrund, säger Ida Nilsson.
Hon tillägger att Tjänstetandläkarna inte tillfrågats om rekryteringen av ny divisionschef.
– Vi hade gärna sett att Jonas Thörnqvist med sin insyn i tandvården hade fått fortsätta som chef för den nya, större divisionen.
– Som jag förstått det har dialogen skett på högre nivå genom Saco. Men jag har samtidigt bara hört gott om Ulf Bergman som ny chef.
”På de mindre klinikerna finns i regel ett bra samarbete med primärvården med lokalisering intill varandra.”
På områdesnivå har cheferna i regel fått förlängda förordnanden till årsskiftet, uppger Ida Nilsson.
– Det kan tolkas som att det blir förändringar av nuvarande indelning för allmäntandvården i fyra områden, men om det vet vi ingenting i dag.
Hon har svårt att se några större samordningsfördelar:
– På de mindre klinikerna finns i regel ett bra samarbete med primärvården med lokalisering intill varandra. Möjligen att det kan ge fördelar för samverkan primärvård–tandvård på större orter genom att vi finns i samma division.
– Vissa praktiska saker kanske förenklas, som regionbilar som tillhört primärvården men som vi ibland förut fått låna lite på nåder när vi åker på internstafetter. Det skulle vara ett litet plus att slippa hyra bil och att det går lite smidigare att lösa transporterna, säger Ida Nilsson.
”På sikt kan det finnas fördelar med gemensamma vårdinsatser.”
Ulf Bergman tror att tandvården påverkas ”högst måttligt” på kliniknivå:
– Primärvård och tandvård har ganska lite gemensamt i den kliniska vardagen, men på sikt kan det finnas fördelar med gemensamma vårdinsatser. Det kan handla om skilda områden som förebyggande vård vid särskilda boenden och att vi jobbar mer tillsammans för barns munhälsa. På sikt vill jag också att vi i större omfattning samlokaliserar hälsocentraler och folktandvårdskliniker.
– Jag ser inga behov av omedelbara förändringar av tandvårdens grundorganisation. Den områdesindelning som vi har i dag känns funktionell. Med det sagt är organisationen så pass ny att jag behöver hämta in mer kunskap för att utifrån det se om förändringar kan bli aktuella längre fram.
Ansträngt bemanningsläge
Ulf Bergman signalerar också att det inte är hållbart i längden med så omfattande internstafetter för att täcka upp vid kliniker som saknar personal.
– De kommande årens möjligheter att rekrytera och behålla kompetens till tandvården kommer att vara avgörande för hur tandvården i Norrbotten ska se ut. Bemanningsläget är ansträngt, men det kopplar jag inte till den organisationsstruktur vi har för tandvården utan mer allmänt till svårigheter att rekrytera i den omfattning som behövs.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.