Annons

Annons

Tandvårdskedja polisanmäld för sekretessbrott

Det stormar runt tandvårdskedjan My Dentist. Företaget är föremål för en polisutredning sedan en telefonförsäljare har fått tillgång till känsliga uppgifter rörande tiotusentals patienter. Uppgifterna kommer ursprungligen från Försäkringskassan. Det rapporterar Sydsvenskan.

En telefonförsäljare har fått tillgång till känsliga uppgifter rörande tiotusentals patienter genom otillåtna slagningar mot Försäkringskassan.

Foto: Colourbox

Försäkringskassan har polisanmält tandvårdskedjan MyDentist för sekretessbrott. Foto: Försäkringskassan

Enligt ett uttalande på tandvårdskedjans webbplats ska det inträffande uppdagats när företaget bytte IT-system. Det framkom då att en samarbetspartner hade gjort otillåtna slagningar mot Försäkringskassan i samband med erbjudanden om undersökningar och inbokningar av tandläkarbesök.

Det påstådda brottet ska ha avslöjats förra året då en rad patienter kontaktades av telefonförsäljaren. Patienterna reagerade på att säljaren hade detaljerade uppgifter om deras tandläkarbesök. Säljaren sade sig representera tandvårdskedjan.

Försäkringskassan befarar att det inträffade kan skada förtroendet för myndigheten och har polisanmält tandvårdskedjan, som nu utreds för sekretessbrott.

De uppgifter som har läckt ut rör person- och samordningsnummer, uppgifter om när de registrerats hos Försäkringskassan och hur de använt det statliga tandvårdsstödet, om högkostnadsskydd och senaste tandläkarbesök.

Enligt Sydsvenskan uppger tandvårdskedjans grundare och dåvarande vd Fredrik Wistrand att uppgifterna läckt sedan telefonförsäljaren inte följt de instruktioner företaget fick.

Upptäck mer