Annons

Annons

Tandvårdskliniker misstänks för inblandning i penningtvätt

Två tandläkarmottagningar i Stockholmsområdet misstänks vara inblandade i penningtvätt, olaglig hantering av patientuppgifter och fusk med tandvårdsbidrag. Två män sitter häktade i väntan på åtal. Båda förnekar brott.

Försäkringskassan har polisanmält två tandvårdskliniker för fusk med det statliga tandvårdsstödet.

Enligt Försäkringskassan har tandläkarklinikerna hämtat ut stora mängder patientuppgifter ur systemet för det statliga tandvårdsstödet. De ska även ha kvitterat ut tandvårdsbidrag för behandlingar som aldrig ägt rum. När patienterna sedan besökt andra kliniker har tandvårdsbidraget redan varit förbrukat.

Mottagningarna är inte längre anslutna till det statliga tandvårdsstödet efter beslut av Försäkringskassan. Myndigheten har polisanmält klinikerna, som även har anmälts till Integritetsskyddsmyndigheten, före detta Dataskyddsinspektionen.

– Vi ser väldigt allvarligt på ett så här grovt felutnyttjande av tandvårdsstödet. Att personuppgifter i systemet utnyttjas och att vård som aldrig har utförts rapporteras in är helt oacceptabelt. Det är bra att åklagaren nu går vidare med vår anmälan, säger Joakim Rådeström, områdeschef inom tandvårdsstödet på Försäkringskassan.

En av de nu häktade männen står som ägare till en av klinikerna. Den andra mannen är suppleant i bolagets styrelse. Männen har häktats om vid ett flertal tillfällen.

Ann Lidén, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten, är fåordig när Tandläkartidningen når henne. Hon bekräftar att det rör en klinikägare, ytterligare en man och att ärendet omfattar två tandvårdsmottagningar. Brotten männen är misstänkta för ska ha skett inom ramen för ersättning från Försäkringskassan.

Enligt häktningsbeslutet från Stockholms tingsrätt är ägaren misstänkt för grovt bedrägeri, grovt bokföringsbrott och penningtvättbrott. Den andra mannen är misstänkt för grovt bedrägeri.

Fram till den 11 oktober i år var en tredje man häktad i samma ärende. Han är frisläppt.

Är han fortfarande misstänkt?

– Jag kan inte gå in på det, säger Ann Lidén.

Peter Atavesen är klinikägarens försvarare och påpekar att hans klient inte är tandläkare.

Hur ställer sig din huvudman till anklagelserna?

– Han förnekar brott.

Den andra personen som sitter häktad och som misstänks för grovt bedrägeri förnekar också brott.

– Jag har inte mer att säga i nuläget, säger mannens försvarare Jonas von Heidenstam.

Åtal ska vara väckt senast den 29 november.

Upptäck mer