Annons

Annons

Tandvårdsstrateg jobbar för jämlik tandvård

Alla ska ha tillgång till en bra tandvård, anser Ulf Söderström, tandvårdsstrateg och sekreterare i Svensk samhällsodontologisk förening. Men nu är han orolig. Tandvården har tappat lite i arbetet för en jämlik tandvård, tycker han.

Ulf Söderström är tandvårdsstrateg och cheftandläkare på folktandvårdens stab inom Västerbottens läns landsting. Han arbetar med vårdutveckling, vårduppföljning, kvalitet, patientsäkerhet och folkhälsa. Han ansvarar för att vårdrutinerna i Västerbotten eftersträvar både jämlik vård och jämlik hälsa. Att vara anmälningsansvarig enligt lex Maria är en annan uppgift.

Ulf Söderström


– De flesta folktandvårdsorganisationer har en eller flera personer med liknande arbetsuppgifter som är knutna till tandvårdsdirektören, berättar han.
Titlarna kan variera: tandvårdsstrateg, tandhälsovårdare, vårdutvecklare, utvecklingschef, verksamhetsutvecklare, samhällsodontolog och hälsoodontolog är några.
Placeringen inom organisationen kan också variera från landsting till landsting.
– Vissa tjänster ligger inom folktandvården, andra på beställarsidan inom landstinget.

”Det är en utmaning att 20 procent av befolkningen fortfarande inte går till tandvården regelbundet.”

Finns mer att göra
Tandvården har tappat i arbetet för en jämlik tandvård under senare år, tycker Ulf Söderström.
– Det finns mer att göra för att svagare grupper ska ha möjlighet att komma till tandvården. Vi ska kunna leverera en tandvård till ett pris som hela befolkningen har råd med, men ojämlik tandhälsa beror inte bara på ekonomiska faktorer. Det är en utmaning att 20 procent av befolkningen fortfarande inte går till tandvården regelbundet. Vi måste lösa den knuten om tandvården ska bli jämlik.
En av Ulf Söderströms viktigaste arbetsuppgifter är just att jobba för jämlik vård och hälsa. Det innebär till exempel att de som har störst behov ska få vård först, att sjuka går före friska. ”God oral hälsa” är en genomsnittligt god oral hälsa som är jämlikt fördelad i befolkningen.

”Samverkan är den enda vägen till framgång med att främja hälsa och förebygga sjukdom.”

Samverkan behövs
Samtidigt påverkar tandhälsa och allmänhälsa varandra. Därför måste tandvården samarbeta med exempelvis övriga hälso- och sjukvård, kommuner, politiker och myndigheter.
– Samverkan är den enda vägen till framgång med att främja hälsa och förebygga sjukdom. Tillsammans för vi ut budskap, till exempel att bra kostvanor och god egenvård ger bättre livskvalitet. För att nå svaga grupper måste vi kanske komma till dem på ett helt annat sätt än tidigare, säger han.
Hur man jobbar beror förstås på vilken målgrupp det rör sig om. Med en åldrande befolkning gäller det till exempel att människor ska hålla sig så friska som möjligt så länge som möjligt.
Samverkan sker då med övriga hälso- och sjukvården och med kommunernas äldreomsorg.
För att nå exempelvis nyanlända flyktingar samverkar man kanske istället med Migrationsverket, berättar Ulf Söderström, som är med i landstingets arbetsgrupp för vård och omhändertagande av asylsökande och nyanlända.
Västerbottens talesman
När tandvårdsförsäkringen diskuteras nationellt, till exempel hos myndigheter, är det Ulf som är med från Västerbotten.
Det pågår även samarbete mellan landsting och regioner. Sveriges Kommuner och Landsting har till exempel tandvård som ett programområde. Där representerar Ulf Söderström Norra sjukvårdsregionen.
Han deltar också i Kvalitetsnätverk Sverige, ett nationellt nätverk som diskuterar exempelvis patientsäkerhet samt vård- och kvalitetsfrågor.
– Vi jobbar mycket nära varandra för att dela och ta till vara på goda erfarenheter som olika folktandvårdsorganisationer har. Det är dumt att alla ska uppfinna hjulet, säger han.
Landstingen samarbetar ofta kring exempelvis allvarliga avvikelser, antibiotikaförskrivning och utvecklingsprojekt. Hur man kan använda sig av Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa) för öppna jämförelser diskuteras också flitigt.
Förening för samhällsodontologer
Ulf Söderström sitter även med som sekreterare i Svensk samhällsodontologisk förenings styrelse. Han ser sig själv gärna som samhällsodontolog.
Oral hälsa i ett folkhälsoperspektiv ligger i fokus för Svensk samhällsodontologisk förening (SSOF).
Föreningen ordnar årliga konferenser samt arrangemang i samband med Svenska Tandläkare-Sällskapets odontologiska riksstämma, bland annat.
Janet Suslick

Upptäck mer