Annons

Annons

Tandvårdsutbildningar sätts på kartan

Nu kartläggs alla Europas utbildningar för tandläkare och tandhygienister. Detta för att göra det lättare att hitta och jämföra olika tandvårdsutbildningar.

Projektet, O-Health-Edu, finansieras av EU för att visa vilka tandvårdsutbildningar som finns i dag och underlätta strategier för framtiden. I projektgruppen ingår elva personer från universitet i åtta länder, som alla ansvarar för olika leveranser från projektet. Malmö universitet har ansvar för den interaktiva kartan och lexikonet.
Julia Davies, professor i oral biologi vid Malmö universitet, ansvarar för det digitala lexikonet, Articulate.
– Vi har sett att det behövs en definition av av termerna som användas i utbildningarna. Det är viktigt att lärare, studenter och beslutsfattare beskriver samma sak, säger hon i ett pressmeddelande.
I lexikonet finns nu 171 termer inom till exempel pedagogik, examination, antagning, preklinisk och klinisk utbildning, infrastruktur och kvalitetssäkring.
Via kartan ska man till exempel kunna hitta information om vilka utbildningar det finns i ett land, hur många studenter de tar in, vilken pedagogik de använder och vad utbildningen kostar. På kartan finns i skrivande stund 43 europeiska tandvårdsutbildningar, från Lissabon längst i väster till Tbilisi i öster. Universiteten i Tartu och Granada är än så länge det nordligaste respektive det sydligaste universitetet på kartan.

Upptäck mer