Annons

Annons

Tandvårdsutredningen – det händer nu

Remisstiden för tiotandvårdsutredningen gick nyligen ut. Men vad gör egentligen regeringen med svaren och hur påverkar de det färdiga förslaget på tandvårdsreform?

Foto: Colourbox

Totalt har regeringen bjudit in 113 remissinstanser att skicka in synpunkter på utredningen om ett förstärkt högkostnadsskydd för tandvård. I skrivande stund är svar från 75 av dem publicerade på regeringens hemsida. Men frågan är vad som händer nu? Tandläkartidningen har frågat socialdepartementet:

Vad händer när remisstiden gått ut?

– Remissvaren tas med i arbetet med den kommande lagrådsremissen.

Vem/vilka är det som läser remissvaren?

– De som läser remissvaren är ansvariga sakhandläggare, rättssekretariatet och i viss mån ansvariga chefstjänstemän. Därutöver föredras remissutfall med ansvarig politisk stab.

Hur länge arbetar man med detta?

– Arbetet med remissvaren pågår under den tid arbetet med en lagrådsremiss och med en proposition pågår. Det är dock svårt att specificera i antal veckor/månader eftersom olika lagrådsremisser/propositioner tar olika lång tid.

Hur tar man ställning till synpunkterna som kommit in?

– Remissinstansernas synpunkter tas med och besvaras i lagrådsremiss och i proposition. Fokus ligger på de synpunkter som kopplar till de förslag som regeringen avser att gå vidare med.

När/hur meddelas om ursprungsförslaget korrigeras utifrån de inkomna svaren?

– Det framgår oftast när regeringen beslutat om lagrådsremiss.

Även enskilda individer har skickat in remissvar – kommer de också att publiceras på nätet?

– Regeringen publicerar endast remissvar från remissinstanser listade i remisslistan på nätet. Men alla remissvar ingår i beredningen.

Hur stor vikt läggs vid remissvaren från enskilda?

– De läggs in i den samlade bedömningen kring enskilda förslag som regeringen väljer att gå vidare med.

Hur tungt väger de jämfört med svaren från de utsedda remissinstanserna?

– De remissinstanser som regeringen har beslutat om är de remissinstanser vars överväganden som regeringen vill få in, men även de remissvar som skickas in på eget initiativ ät viktiga när den samlade bedömningen av enskilda förslag görs.

Enligt socialdepartementets pressavdelning förväntar man sig att riksdagen fattar beslut om tandvårdsreformen ”i höst”, och att propositionen med lagförslagen läggs fram ”en tid innan dess”.

Upptäck mer