Annons

Annons

Tidigaste tandfyndet från Homo sapiens

En människotand och dna från tand- och benrester som hittades i en grotta i Bulgarien visar att Homo sapiens fanns i Europa redan för runt 43 000 till 46 000 år sedan.

Tanden är ett av de hittills tidigaste kända spåren efter moderna människor i Europa. Dateringar av fynden har gjorts med olika metoder som resultatmässigt stämmer ganska bra överens med varandra.
Tand- och benresterna hittades i grottan Bacho Kiro i Bulgarien och beskrevs i en artikel i maj i år i den vetenskapliga tidskriften Nature.
Bakom artikeln står en rad forskare, bland andra svensken Svante Pääbo, forskare i evolutionär genetik vid Max Planck institutet i Tyskland.
Forskarna konstaterar att moderna männi­skor och neandertalare levde samtidigt i Europa i ett antal tusen år – längre än man tidigare kände till.
Neandertalarna dog så småningom ut, men dessförinnan fick de barn ihop med Homo sapiens. Beviset finns i våra gener. Forskare har tidigare visat att moderna människor utan­för Afrika bär på ett par procent neandertalgener.

Upptäck mer