Annons

Annons

Tips till dig som vill in i studentpolitiken

Är du en av landets runt 1 500 tandläkarstuderande? En ny termin börjar och det kan vara dags att engagera dig i studentpolitiken – för skojs skull eller för att utvecklas som person och professionellt.

De allra flesta som läser till tandläkare är med i Tandläkarförbundets studerandeförening. Cirka 19 procent av Tandläkarförbundets medlemmar går på grundutbildningen.
Studerandeföreningen satsar på utbildningsfrågor, har ett mentorprogram och ordnar temakvällar och lokala arrangemang, bland annat.
Föreningen har en central styrelse och lokala styrelser på utbildningsorterna Umeå, Stockholm, Göteborg och Malmö.
Ett sätt att engagera sig i studentpolitiken kan vara att bli involverad i Tandläkarförbundets studerandeförening. Studerandeföreningens ordförande Adrian Borhani tipsar:
1 Visa intresse. Kontakta Tandläkarförbundets lokala studerandeförening på din ort och tala om att du är intresserad.
2 Börja lätt. Sök någon lättare post lokalt för att prova på föreningsarbetet och lära dig mer om hur det fungerar.
3 Hjärtefrågor. Fundera på vad du brinner för och hur mycket ansvar du vill ta. Satsa på en eller två saker i taget och jobba för att genomföra dem. Det blir bättre kvalitet på dina insatser om du fokuserar på begränsade frågor.
4 Magkänsla. Följ din intuition. Våga tro på att det du känner och tror är rätt även om alla inte delar din åsikt. Våga göra fel.
5 Förbered dig. Sätt dig in i frågan och skaffa dig den kompetens och resurser som behövs.
6 Strukturera jobbet. Planering och struktur behövs för att hinna med studentpolitiken medan du går en krävande heltidsutbildning. Lägg upp en plan.
7 Sätt upp mål. Tydliga mål gör det lättare att avgränsa jobbet. Om du arbetar med ett större projekt eller följer en fråga under en längre tid, är det bra att ha delmål för att hålla motivationen uppe.
8 Hjälpas åt. Var tillgänglig och hjälpa andra. Var inte rädd att be om hjälp samt engagera andra i ditt projekt. Det blir enklare och roligare när flera jobbar tillsammans.
9 Var öppen. Våga lyssna och ta in andras åsikter, även om du inte delar dem. Det är lärorikt att ta in andras perspektiv och kan hjälpa dig att lösa problem på ett enklare sätt än du tänkt.
10 Gör annat. Unna dig att göra något annat då och då. Vila och återhämtning är viktigt. Ta inte på dig för mycket.

Upptäck mer