Annons

Annons

Unga uppmanades att sköta sina tänder

Mattias Folke och Pontus Plavén-Sigray fick tips och råd om munhälsa.

Det var många som stannade och tog sig tid att diskutera munhälsa med tandläkarstudenterna vid Hötorget i Stockholm. Två av dem som svarade på frågor från förbipasserande var Pia Wiklund och Caroline Widegran, som båda går nionde terminen på tandläkarutbildningen i Huddinge.
– Jag får frågor om allt från personliga funderingar om en specifik tand till vilka tandkrämer vi rekommenderar. Sedan försöker jag att informera om tandvårdsstödet och hur man kan förbättra munhälsan i förebyggande syfte, säger Caroline Widegran.
Förutom tandläkarstudenterna, fanns också tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor på plats.
World Oral Health Day, startades 2008 av tandläkarnas internationella samarbetsorganisation World Dental Federation, FDI. I Sverige kallas dagen internationella munhälsodagen, och firas andra lördagen i september. I år stod unga vuxnas tandhälsa i fokus, där en särskild insats görs innan de lämnat den avgiftsfria tandvården.
– Det händer så mycket i 20-års åldern och tandvården prioriteras bort. Dessutom tycker man att det är dyrt och hemskt. Vi försöker informera om att med tandvårdsbidraget behöver det inte bli så dyrt och att man kan spara bidraget till året efter, så blir undersökningen gratis, säger Kerstin Liedholm, från Tandsköterskeförbundet.
Munhälsodagen uppmärksammades även i andra delar av landet. I Härnösand fick de som ville prata tänder och fluorskölja med fluortanten. Det fanns även möjlighet att mäta blodtryck och blodsocker.
Folktandvårds i Västra Götaland höll lördagsöppet och kallade alla 21-åringar till en fri undersökning. Och i Örebro läns landsting kunde den som ville besöka den mobila tandvårdskliniken för en undersökning eller ställa frågor om tandvård.

Upptäck mer