Annons

Annons

USA godkänner svensk kylanordning mot oral mukosit

Oral mukosit är en plågsam sjukdom där cellgifter angriper slemhinnorna i munnen. Forskarna Java Walladbegi och Mats Jontell har utvecklat en oral kylanordning som motverkar sjukdomen. Nyligen godkändes den av den amerikanska myndigheten FDA.

"Oral mukosit är extremt plågsamt, patienterna får svårt att äta och dricka och måste behandlas med morfin. De blir också väldigt infektionskänsliga på grund av sårbildningen".

Java Walladbegi och Mats Jontell.

– Mig veterligen är vi den första tandläkarduon i Sverige som lyckas få en produkt, som bygger på en avhandling, godkänd av FDA (Food and Drug Administration). Det är unikt och roligt, säger Java Walladbegi, som är tandläkare och doktor i odontologi vid Sahlgrenska Akademin.

Rodnader och sårbildningar

Kylanordningens syfte är att motverka oral mukosit hos patienter som genomgår cellgiftsbehandling. Cellgifterna skiljer inte på cancerceller och slemhinnornas celler eftersom båda har snabb celldelning. I sin tur orsakar behandlingen oral mukosit som yttrar sig genom rodnader och sårbildningar.

Sänker metabolismen

Anordningen som ser ut som en utvidgad bettskena som placeras i munnen. Genom den cirkulerar det kallt vatten som kyler ner patienternas slemhinnor. När temperaturen sjunker sänker det metabolismen i cellerna och därmed dämpas cellgifternas negativa effekt.

Företaget BrainCool står för den finansiella delen i avhandlingsarbetet och står även för försäljningen. Java Walladbegi genomförde sina forskarstudier som industridoktorand. Anordningen utvecklade han tillsammans med handledaren Mats Jontell, professor i odontologi vid Sahlgrenska Akademin.

Svårt att äta och dricka

– Vår studie avsåg alla cancersjukdomar. Oral mukosit är extremt plågsamt, patienterna får svårt att äta och dricka och måste behandlas med morfin. De blir också väldigt infektionskänsliga på grund av sårbildningen, säger Java Walladbegi.

Den kliniska studien, där flera universitetssjukhus ingick, omfattade 180 patienter.

Upptäck mer