Annons

Annons

10 tips till dig som vill bli käkkirurg

Choung Ly tränade kampsport tidigare, men nu är det slut med det. Som käkkirurg måste han vara rädd om sina fingrar.

Choung Ly tycker om utveckling, både yrkesmässigt och privat. På sju år har han blivit specialist, skaffat två praktiker, fått tre barn och byggt en ny villa.
Drömmen har länge varit att bli käkkirurg, och förra året nådde Choung Ly sitt mål. I dag är han privat specialist i småstadsidyllen Falköping. Tillsammans med sin fru Cathy Lam, också tandläkare, driver han två små mottagningar.

Choung Ly Ålder: 41 år. Jobb: Privat specialist i Falköping och Tidaholm. Tidigare jobb: ST-tandläkare i Jönköping, assisterande tandläkare på käkkirurgiska kliniken i Jönköping, allmäntandläkare i Oskarshamn, Uppsala, Sollefteå och Sundsvall. Utbildning: Tandläkarutbildning i Umeå – examen 2002, specialistutbildning i käkkirurgi i Jönköping – examen 2014. Bor: I en nybyggd villa i Falköping. Familj: Gift med Cathy Lam, också tandläkare, tre barn. Fritid: Tränar på gym, springer, umgås med familjen. Foto: Janet Suslick

Choung Ly
Ålder: 41 år.
Jobb: Privat specialist i Falköping och Tidaholm.
Tidigare jobb: ST-tandläkare i Jönköping, assisterande tandläkare på käkkirurgiska kliniken i Jönköping, allmäntandläkare i Oskarshamn, Uppsala, Sollefteå och Sundsvall.
Utbildning: Tandläkarutbildning i Umeå – examen 2002, specialistutbildning i käkkirurgi i Jönköping – examen 2014.
Bor: I en nybyggd villa i Falköping.
Familj: Gift med Cathy Lam, också tandläkare, tre barn.
Fritid: Tränar på gym, springer, umgås med familjen.
Foto: Janet Suslick


Den korta restiden till och från jobbet bidrar till att Choung Ly hinner träna nästan varje dag. Numera blir det mest styrketräning och löpning.
– Tidigare tränade jag kampsport, men nu är jag rädd om mina fingrar.
Choung Ly gör ett par käkkirurgiska behandlingar om dagen. Han extraherar visdomständer, gör implantatbehandlingar, opererar bort slemhinneförändringar och gör rotspetsoperationer, bland annat. I övrigt arbetar han som allmäntandläkare, men målet är att jobba heltid med käkkirurgi.
Det är vanligt att käkkirurger arbetar inom den offentliga tandvården på större orter. Choung Ly går mot strömmen.
– Jag jobbar hellre privat, för då kan jag styra mer. I en liten stad får jag lugn och ro att jobba och behöver inte konkurrera så mycket, förklarar han.
En nackdel är att han inte får göra rekonstruktioner och stora traumaoperationer i samband med olycksfall. Sådant tyckte han var väldigt spännande i början av den fyraåriga specialistutbildningen i Jönköping.
– Sådana operationer görs främst i storstäderna, och det är ändå de mest erfarna som får göra de största ingreppen.
Just nu är han nöjd med småstadslivet, men så småningom satsar han kanske på de stora ”glamorösa” operationerna. Det blir sannolikt utomlands i så fall. Anledningen? Svenskarna är för få och för snälla.
– I Asien och Amerika händer det mer. Det är större patientunderlag, fler trafikolyckor och fler skottskador, säger han.
Han skulle också kunna tänka sig att arbeta en kortare tid i utlandet med Operation Smile, som genomför operationer på barn med läpp-, käk- och gomspalt, bland annat i Choung Lys hemland Vietnam.
Choung Ly kom med sin familj till Sundsvall som flykting när han var 16 år.
Janet Suslick

Upptäck mer