Annons

Annons

10 tips till dig som vill bli parodontolog

Lena Brungs fick sin specialistutbildning serverad på ett silverfat. Det är hon tacksam för i dag.

Efter ett antal år som allmäntandläkare siktade Lena Brungs på att bli käkkirurg. När hon hade jobbat ett år som assistenttandläkare på käkkirurgiska kliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping, uppmanades hon att söka specialistutbildning i parodontologi i stället. Folktandvården Östergötland annonserade ut ST-platsen internt och Lena var den enda som sökte.
– Jag fick utbildningen serverad på ett silverfat, men många måste meritera sig i flera år för att få en plats, konstaterar hon.

Lena Brungs Ålder: 44 år. Jobb: Övertandläkare på Folktandvården. Utbildning: Tandläkarutbildning i Oslo – examen 1999, specialistutbildning i parodontologi i Jönköping – examen 2013. Bor: I Finspång (tre mil från Norrköping). Familj: Gift. Två egna barn, två bonusbarn. Fritid: Cyklar, springer, spelar tennis, umgås med familjen. Foto: Fredrik Schlyter

Lena Brungs
Ålder: 44 år.
Jobb: Övertandläkare på Folktandvården.
Utbildning: Tandläkarutbildning i Oslo – examen 1999, specialistutbildning i parodontologi i Jönköping – examen 2013.
Bor: I Finspång (tre mil från Norrköping).
Familj: Gift. Två egna barn, två bonusbarn.
Fritid: Cyklar, springer, spelar tennis, umgås med familjen.
Foto: Fredrik Schlyter


I dag är hon jättenöjd med beslutet att bli parodontolog. Hon ser flera fördelar jämfört med att vara käkkirurg. Hon slipper ha jour på obekväma arbetstider, hon har bättre möjligheter att få lära känna sina patienter  – och hon får göra rätt mycket kirurgi ändå.
Lena Brungs är övertandläkare på Folktandvården Östergötlands centrum för oral rehabilitering i Norrköping. Hon gick specialistutbildningen i Jönköping och blev klar i januari 2013.
Större delen av utbildningstiden hade hon patienter på oral rehab i Norrköping. Studiehandledaren från Jönköping kom till Norrköping två, tre gånger om året och då gick de igenom patientfall. För det mesta åkte hon till Jönköping en dag i veckan för att delta i seminarier.
Oral rehab i Norrköping har två parodontologer, två protetiker, en endodontist och en bettfysiolog. Två gånger i månaden arbetar även en käkkirurg på kliniken. Lena jobbar ofta med andra specialistister för att komma fram till ett bra resultat. Just samarbetet är särskilt stimulerande.
Hon arbetar i gränszonen mellan parodontologi och käkkirurgi. En typisk vecka gör hon kontroller och undersökningar två dagar och kirurgi tre dagar. Det blir mycket parodkirurgi och implantat, men även extraktioner av visdomständer och rotrester, benaugumentation, operationer av slemhinneförändringar samt kronförlängningskirurgi och estetisk kirurgi på uppdrag av protetiker och ortodontister.
Ibland håller hon kurser, både internt och externt. Hon gör också konsultationer på andra kliniker ett par gånger per halvår.
Jobbet som specialist blir varierat och en annan fördel som Lena Brungs uppskattar är att hon har mer tid med varje patient jämfört med när hon arbetade som allmäntandläkare.
– Jag kan vara mer omhändertagande. Jag följer många patienter under ett eller flera år. Vi träffas ganska ofta och får en nära relation.
En viktig del av jobbet är att övertyga patienterna att deras insatser behövs för ett lyckat resultat.
– Man måste få med patienten på hygiendelen, annars är det stor risk att behandlingen inte lyckas till 100 procent.
Janet Suslick

Upptäck mer