Annons

Annons

7 tips till dig som vill bli odontologisk radiolog

Katarina Rydin har alltid varit intresserad av diagnostik. I dag är hon specialist i odontologisk radiologi i Sundsvall.

När Katarina Rydin hade vikarierat på deltid i några år på avdelningen för odontologisk röntgen vid länssjukhuset i Sundsvall, erbjöd Västernorrlands läns landsting henne en specialistutbildning i odontologisk radiologi.
Katarina slapp då att konkurrera med sökande från resten av landet, men fick lova att fortsätta jobba i Västernorrland i minst fyra år efter utbildningen. Hon tackade ja. I augusti förra året blev hon klar med den treåriga utbildningen. Det var absolut värt mödan, tycker hon i dag.

Katarina Rydin Ålder: 53 år. Jobb: Övertandläkare på Sundsvalls sjukhus, avdelningen för odontologisk röntgen. Tidigare jobb: Distriktstandläkare på folktandvården i Stockholm och Västernorrland, några år som privattandläkare i Sundsvall. Utbildning: Tandläkarutbildning i Malmö – examen 1985, legitimation 1986, specialistutbildning i odontologisk radiologi i Umeå – examen 2014. Bor: Utanför Sundsvall. Familj: Man och två vuxna barn. Fritid: Tränar, föder upp islandshästar och birmakatter, har skaffat en ny salukivalp för komplett familj. Foto: Cecilia Träff

Katarina Rydin
Ålder: 53 år.
Jobb: Övertandläkare på Sundsvalls sjukhus, avdelningen för odontologisk röntgen.
Tidigare jobb: Distriktstandläkare på folktandvården i Stockholm och Västernorrland, några år som privattandläkare i Sundsvall.
Utbildning: Tandläkarutbildning i Malmö – examen 1985, legitimation 1986, specialistutbildning i odontologisk radiologi i Umeå – examen 2014.
Bor: Utanför Sundsvall.
Familj: Man och två vuxna barn.
Fritid: Tränar, föder upp islandshästar och birmakatter, har skaffat en ny salukivalp för komplett familj.
Foto: Cecilia Träff


– Det har varit jätteroligt att gå specialistutbildningen. Jag är väldigt nöjd, säger Katarina Rydin.
Lönar det sig även ekonomiskt att specialisera sig?
– ST-lönen innebär en lönesänkning för de flesta, men du får en lönehöjning när du är klar. Men det är inte i första hand för lönen jag har gått utbildningen, utan för att det känns bra att vidareutveckla sig.
Hälften av den kliniska tjänstgöringen kunde Katarina göra hemma i Sundsvall. Resten av utbildningen gjordes i Umeå, där också huvudhandledaren fanns.
I dag jobbar Katarina Rydin som självständig odontologisk radiolog. Bland annat har hon gjort en dokumentation för kvalitetssäkring av verksamheten inom odontologisk radiologi i Västernorrland och Jämtland. Under våren ska hon också ge strålskyddsutbildningar för folktandvårdens personal i Västernorrland och Jämtland.
Katarina arbetar mycket med helstatus, panoramaröntgen och datortomografi (3D-röntgen eller CBCT, som står för ”cone beam computed tomography”) samt magnetresonans-tomografi (MR) och käkledsdiagnostik.
Hon gör ganska många implantatutredningar. Andra delar av jobbet är att upptäcka och beskriva patologi samt att ge diagnosförslag till käkkirurger, allmäntandläkare och ibland läkare.
Nu planerar hon att vidareutbilda sig inom MR och hoppas få utöka sin diagnostik med MR inom det övriga maxillofaciala området.
– Det finns också olika specialinriktningar inom specialiteten. Det beror på var man jobbar, berättar hon.
På vissa avdelningar för odontologisk radiologi jobbar man exempelvis med genomlysning med kontrastmedel för att utreda funktionsstörningar vid tal- och sväljsvårigheter.
Janet Suslick

Upptäck mer