Annons

Annons

9 tips till dig som vill bli endodontist

Första tentan i endodonti var den enda han inte klarade på första försöket under grundutbildningen. Det sporrade Roberto Vidana att bli endodontist.

Efter några år som allmäntandläkare ville han göra något som krävde precision och noggrannhet. Det visade sig att han hade fallenhet för rotbehandlingar. Han nischade sig inom endodonti och gick sedan specialistutbildningen vid Karolinska institutet i Huddinge.
Det tog sex år i stället för tre att bli klar med utbildningen eftersom han jobbade deltid på en specialistklinik under tiden. En fördel var att han skaffade sig stor erfarenhet under utbildningens gång.

Roberto Vidana Ålder: 39 år. Jobb: Endodontist vid Danakliniken i Danderyd norr om Stockholm, doktorand vid KI (disputation planerad i juni 2015). Tidigare jobb: Assistenttandläkare på privat endodontiklinik, nischad tandläkare i Bålsta, tandläkare i Västerås. Utbildning: Tandläkarutbildning på KI – examen 2001, specialistutbildning i endodonti på KI – examen 2012. Bor: Järfälla utanför Stockholm. Familj: Sambo och en son. Fritid: Forskning, styrketräning, resor. Foto: Janet Suslick

Roberto Vidana
Ålder: 39 år.
Jobb: Endodontist vid Danakliniken i Danderyd norr om Stockholm, doktorand vid KI (disputation planerad i juni 2015).
Tidigare jobb: Assistenttandläkare på privat endodontiklinik, nischad tandläkare i Bålsta, tandläkare i Västerås.
Utbildning: Tandläkarutbildning på KI – examen 2001, specialistutbildning i endodonti på KI – examen 2012.
Bor: Järfälla utanför Stockholm.
Familj: Sambo och en son.
Fritid: Forskning, styrketräning, resor.
Foto: Janet Suslick


I dag är Roberto Vidana doktorand på heltid och planerar att lägga fram sin doktorsavhandling i vår. Samtidigt arbetar han som privat endodontist två dagar i veckan. Det blir väldigt varierat, men snart måste han bestämma sig.
– Det är svårt att hålla en hög nivå på både forskning och klinisk verksamhet samtidigt, säger han.
Det är brist på endodontister. Pensionsavgångarna är stora och tillströmningen räcker inte till.
– En fördel med specialiteten är att man är behövd. Det är så få endodontister att väntetiderna för patienterna ofta är långa.
Roberto Vidana berättar om tjusningen med att rotbehandla en tand:
– Du vet att det finns en kanal där. Utmaningen är att hitta den. Men innan du börjar behandla är det viktigt att visualisera svårigheterna och utarbeta en strategi.
För att lyckas med behandlingen är det viktigt att ställa rätt diagnos och tillsammans med patienten utarbeta en behandlingsplan.
Det är också nödvändigt att inse när prognosen är dålig.
– Man ska inte göra en kostsam behandling som inte kommer att gå vägen, förutom om det är en strategiskt viktig tand. Då försöker jag göra allt jag kan.
Det vore bra att lyfta allmäntandläkarens nivå på rotbehandlingar, anser Roberto Vidana. Det behövs mer undervisning i endodonti. Däremot är han skeptisk mot nischning.
– Det kan vara ett bra sätt att börja. Nischade tandläkare kan ta lite svårare fall, men de kan aldrig ersätta specialister. Antalet kolleger med ett brinnande intresse för endodonti är få. Därför är det bättre att erbjuda dem möjlighet till specialisering direkt, tycker han.
Janet Suslick

Upptäck mer