Annons

Annons

9 tips till dig som vill bli sjukhustandläkare

Anna Hartwig, sjukhustandläkare i Örebro, älskar sitt jobb. Det är blandningen som gör jobbet kul, tycker hon.

Anna Hartwig, sjukhustandläkare i Örebro, älskar sitt jobb. Det är blandningen som gör jobbet kul, tycker hon.
– Sjukhustandvård är ett jättespännande område. Jag gillar bredden och att det finns många infallsvinklar, säger Anna Hartwig.

Anna Hartwig Ålder: 36 år. Titel: Övertandläkare. Jobb: 70 procent på käkkirurgiska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro, 30 procent på Kunskapscentrum för äldres munhälsa i Örebro. Utbildning: Tandläkarutbildning, Stockholm, examen 2006. Treårig utbildning i orofacial medicin, examen 2015. Bor: I Örebro. Familj: Man och två barn. Fritid: Umgås med familj och vänner, läser, reser och gillar friluftsliv. Foto: Per Knutsson

Anna Hartwig
Ålder: 36 år.
Titel: Övertandläkare.
Jobb: 70 procent på käkkirurgiska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro, 30 procent på Kunskapscentrum för äldres munhälsa i Örebro.
Utbildning: Tandläkarutbildning, Stockholm, examen 2006. Treårig utbildning i orofacial medicin, examen 2015.
Bor: I Örebro.
Familj: Man och två barn.
Fritid: Umgås med familj och vänner, läser, reser och gillar friluftsliv.
Foto: Per Knutsson


En del patienter har oralmedicinska problem, till exempel munslemhinneförändringar. Andra behöver bli infektionsfria inför större operationer.
Anna behandlar också många patienter under narkos. De kan vara extremt tandvårdsrädda eller ha kognitiva funktionsnedsättningar.
Det blir även en del dentoalveolär kirurgi samt akuttandvård för patienter som ligger på sjukhuset. De kan ha tandvärk, skavande proteser eller problem till följd av strålning eller stora ingrepp i huvud-hals-området.
Anna Hartwig har gått en treårig utbildning i orofacial medicin för sjukhustandläkare. Den är upplagd som en specialistutbildning och ger en fördjupning i prevention, diagnostik och behandling av komplexa orala tillstånd hos patienter med systemsjukdomar och funktionshinder.
– Bara för att orofacial medicin ännu inte är en specialitet, betyder det inte att den kräver mindre än de befintliga specialiteterna. Därför är det viktigt med en strukturerad utbildning, annars skulle man få gissa sig till vad som behövs och plocka ihop kurser själv, säger hon.
Anna har gått ett antal diplomkurser inom ramarna för utbildningen: internmedicin, gerodonti, radiologi, onkologi, mikrobiologi, psykologi/psykiatri, farmakologi, oral patologi, samhällsodontologi, vetenskapsmetodik och pedagogik.
Andra kursmoment har handlat om lustgassedering, hantering av akuta situationer, oral motorik, habilitering och rehabilitering, etik, kariologi och immunologi, bland annat.
Dessutom tjänstgjorde hon 14 veckor på medicinkliniken och fem veckor på öron-näsa-hals. I övrigt jobbade hon som sjukhustandläkare under utbildningens gång.
Är du nöjd med utbildningen?
– Ja, jag är larvigt nöjd med utbildningen! Det bästa är kanske att jag har fått ett kontaktnät med sjukhustandläkare på andra orter – och även vänner för livet. Men under vissa perioder har det varit väldigt mycket. Med småbarn hemma har det krävts en snäll familj som ställt upp.
Trivs du som sjukhustandläkare?
– Jag har världens bästa jobb och älskar min arbetsplats!
Janet Suslick

Upptäck mer