Endast cirka var sjunde uppgift om biverkningar var korrekt redovisad i randomiserade och placebokontrollerade kliniska parodontologistudier. Det är det dystra resultat av en stor genomgång av studier från 2002 och 2003 samt 2011 och 2012.
En internationell forskargrupp sökte i Medline fram alla randomiserade och placebokontrollerade studier om behandlingseffekter på människor med gingivit eller parodontit under två tidsperioder med nästan tio års mellanrum. I studien ingick 100 artiklar publicerade från 2002 till 2003 och 146 artiklar publicerade från 2011 till 2012. Riktlinjer med tio tydliga regler för hur biverkningar i studier bör redovisas publicerades 2004 av Consort-gruppen och det är dessa som forskarna har jämfört studierna med. Men det visar sig att riktlinjerna har haft mycket liten effekt eftersom det inte var någon signifikant skillnad mellan studier från de två tidsperioderna före och efter riktlinjerna – de var lika dåliga vid båda tillfällena.
Totalt fann forskarna att endast 13 procent av alla uppgifter om biverkningar hade angivits i linje med riktlinjerna i de tidiga studierna medan samma siffra för de senare var föga imponerande 15 procent. De nyare studierna var lite bättre på tre punkter jämfört med de äldre studierna, på samma sätt var offentligfinansierade studier lite bättre på två av punkterna jämfört med industrifinansierade studier. Men överlag fick de flesta studier underkänt.
Annons
Annons