Annons

Annons

8 tips till dig som vill bli protetiker

– Jag är lyckligt lottad. Jag får göra det jag tycker är allra roligast, och får kalla det för arbete också, säger Jenny Petersson, specialist i oral protetik i Borås.

Intresset för protetik har hon haft sedan första tandläkarjobbet på folktandvården i Halland.
– Min handledare där var väldigt engagerad och intresserad av protetik. Därför blev det roligt att jobba med det, berättar hon.
Hon visste tidigt att hon ville specialisera sig, men vägen till titeln ”övertandläkare” tog tio år.
– Känner du att du verkligen vill bli specialist ska du inte ge upp. Vill du tillräckligt mycket, och siktar målmedvetet, så kommer chansen, råder hon.

Jenny Petersson Ålder: 36 år. Jobb: Protetiker på folktandvårdens specialistklinik för oral protetik i Borås. Utbildning: Tandläkarutbildning i Malmö – examen 2004, specialistutbildning i Göteborg – examen 2014, kurser i ledarskap och pedagogik. Bor: I Borås. Familj: Gift, tre barn. Fritid: Umgås med familjen. Foto: Julia Sjöberg

Jenny Petersson
Ålder: 36 år.
Jobb: Protetiker på folktandvårdens specialistklinik för oral protetik i Borås.
Utbildning: Tandläkarutbildning i Malmö – examen 2004, specialistutbildning i Göteborg – examen 2014, kurser i ledarskap och pedagogik.
Bor: I Borås.
Familj: Gift, tre barn.
Fritid: Umgås med familjen.
Foto: Julia Sjöberg


Efter några år som allmäntandläkare fick Jenny Petersson en meriteringstjänst på specialistkliniken för oral protetik i Borås en dag i veckan. Tjänsten utökades och hon blev kvar på kliniken i två och ett halvt år tills hon fick en regional specialistutbildningstjänst.
Jenny rekommenderar den som vill specialisera sig att först auskultera och sedan söka meriteringstjänst eller liknande på en specialistklinik.
– Det är bästa sättet att se vad jobbet innebär.
Som protetikintresserad allmäntandläkare gör du många singelkronor och mindre broar, men som specialist gör du ofta större behandlingar som förändrar hela bettet. Under specialistutbildningen fick Jenny Petersson exempelvis följa tumörpatienter som behövde käkprotetik och patienter med mycket slitna bett som behövde omfattande rekonstruktioner.
– Som protetiker förändrar jag patientens bettsituation och ibland till och med patientens liv.
Något som Jenny Petersson uppskattar med att vara protetiker är att det i allmänhet är längre behandlingar vid flera tillfällen. Det gör att hon lär känna patienterna bättre än som allmäntandläkare.
– På specialistkliniken prövar man också nya behandlingsmetoder och material tidigt. Jag har till exempel varit med och testat digitalt avtryck från början.
Egenskaper som passar en protetiker är nyfikenhet och förmågan att se helheten.
– Man måste kunna tänka öppet på alternativa lösningar och se problem från många håll. Det är viktigt att individualisera behandlingarna.
Behandlingar pågår ofta i omgångar under flera år. Därför behöver en bra protetiker jobba strukturerat. Empati behövs också. Den psykologiska faktorn vid patientkontakt är stor.
– Det är en fördel om man är en motiverande person som lyssnar på patienterna, så att de orkar ta sig igenom behandlingarna.
Janet Suslick

Upptäck mer