Att fluorlackning av permanenta tänder minskar risken för karies hos vuxna är mycket väl belagt i ett antal vetenskapliga studier. Men effekten på små barns mjölktänder har, förvånande nog, inte alls varit lika väl undersökt. Fram tills nu.
Brasilianska forskare har genomfört en randomiserad, dubbelblind, placebokontrollerad studie, enligt konstens alla regler, där de har följt 200 barn mellan ett och fyra år gamla under två års tid.
Under denna tid har barnen antingen fått fluorlack eller en identisk, men fluorfri, placebolack var sjätte månad utan att vare sig barnen eller tandläkarna vetat vem som fått vilken lack.
Efter två år var 89 barn kvar i fluorgruppen och 92 barn i placebogruppen. Den främsta anledningen till bortfallet var att familjerna hade flyttat. Totalt hade 75 barn utvecklat nya kariesangrepp under studietiden där 32 barn, eller 35,9 procent, hade fått fluorlack och 43 barn, eller 46,7 procent, hade fått placebolack. Men skillnaden mellan grupperna var inte statistiskt signifikant.
Forskarna lyfter fram några teorier till varför de inte kan visa någon signifikant effekt och räknar fram att för att statistiskt kunna belägga den skillnad som eventuellt finns skulle studien behövt vara drygt tre gånger så stor.
De menar att avsaknaden av statistisk signifikans inte ska tolkas som att fluorlackbehandlingen inte har någon effekt, men däremot måste slutsatsen av studien bli att fluorlackning av mjölktänder gör relativt liten nytta, i bästa fall.
Annons
Annons