Annons

Annons

Föräldrar övertolkar instruktion om tandkräm

För mycket fluor under utvecklingen av tänderna kan resultera i fluorosis.

Tandkräm med fluor skyddar även små barns tänder mot karies och bör därför användas redan i tidig ålder. Samtidigt kan för mycket fluor under utvecklingen av tänderna resultera i fluorosis – en permanent missfärgning av emaljen där tänderna får vita till bruna fläckar.
Nu kan amerikanska forskare visa att föräldrar ofta övertolkar muntliga instruktioner som säger att de ska använda fluorinnehållande tandkräm motsvarande barnets lillfingernagel (i USA »smear«) eller, när barnet blivit lite äldre, motsvarande en ärtas storlek. Forskarna bad 50 föräldrar (30 procent pappor) till barn 12 till 71 månader gamla att på en barntandborste applicera så mycket tandkräm som de normalt använder till sitt barn. Det visade sig att föräldrarna, i snitt, använde 0,33 gram vilket är klart mer än vad tandkräm motsvarande både en lillfingernagel (= 0,125 gram) och en ärta (= 0,25 gram) väger. På samma sätt övertolkade föräldrarna instruktionerna när de fick i uppgift att applicera tandkräm motsvarande storleken av en ärta (0,30 gram i stället för 0,25 gram) och en lillfingernagel (0,21 gram i stället för 0,125 gram).
Papporna hade en tendens att lägga på mer tandkräm än mammorna, särskilt tydligt var det vid den mindre mängden tandkräm. Dessutom fann forskarna att föräldrarna till barn som hade en privat tandvårdsförsäkring tog signifikant mer tandkräm än föräldrar till barn i den allmänna försäkringen.
Forskarna konstaterar därför att oavsett socioekonomisk bakgrund så är enkla muntliga instruktioner till föräldrarna inte tillräckligt utan de bör ersättas av praktiska demonstrationer, animeringar eller 3D-modeller.

Upptäck mer

Endodontiska spolvätskor och rotfyllningsmaterial

Avsikten med rotfyllning är att förhindra inträngning av bakterier i rotkanalen, liksom näringstillförsel och tillväxt av kvarvarande bakterier i kanalen. Artikeln handlar om instrumenteringstekniker, de vanligaste spolvätskorna samt egenskaper hos kärnmaterial och sealers. Det finns flera kärn- och sealermaterial med olika kemiska och biologiska egenskaper. En tät och fullständig rotfyllning med koronal förslutning och adekvat restaurering är av avgörande betydelse för en lyckad behandling

Okategoriserade

Endodontisk behandling av traumaskadad ök incisiv

En 16-årig pojke har trångställning i båda käkarna och ska utredas inför ortodontibehandlingen. På röntgen uppvisar tand 21 en vidgning av pulparummet samt en apikal radioluscens och en remiss skickas till avdelningen för endodonti. Tanden diagnostiseras som nekrotisk med apikal parodontit och med tillägget intern resorption.

Okategoriserade

Med känsla för hantverket

Sjöholm bestämde tidigt att ägna sitt yrkesliv åt tandvård. Det var ingen slump; hennes pappa arbetade nämligen som tandläkare, och hon själv tillbringade mycket tid på praktiken i unga år, både som tandsköterska, städerska och alltiallo. I samma byggnad låg även ett dentallaboratorium, och det var där hon tyckte att det mest intressanta hände, och...

Okategoriserade

Han ska hjälpa KI genom krisen

För första gången någonsin är en tandläkare dekan för all forskning på Karolinska institutet (KI). Det är en direkt följd av Macchiariniskandalen.

Okategoriserade