Annons

Annons

Kariesbakterie lever på tandborsten i 44 timmar

Den främsta kariesorsakande bakterien i världen överlever i rumstemperatur på tandborstens strån i upp till 44 timmar.

Den främsta kariesorsakande bakterien i världen, Streptococcus mutans, överlever i rumstemperatur på tandborstens strån i upp till 44 timmar. Den ganska obehagliga nyheten kan brasilianska forskare avslöja efter att ha undersökt saken ordentligt.
Forskarna lät 20 flickor mellan fyra och åtta år gamla få sina tänder bors­tade på dagis en gång var tredje dag, vid totalt 13 tillfällen, av en och samma tandläkarstudent. Borstningen pågick i en minut, utan tandkräm och varje gång användes nya tandborstar. De totalt 260 tandborstarna analyserades direkt enligt ett schema så att forskarna fick ett mått på bakteriemängden på borstarna efter 0, 4, 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 36, 40, 44 och 48 timmar. För att kontrollera att borstarna inte kontaminerades under processen skickade de även med fem oanvända, helt nya, tandborstar.
Under de första 16 timmarna efter borstningen hade tandborstarna massiva beläggningar av bakterier som mätt över 100 kolonier per borste. Därefter avtog bakteriemängden med tiden. Men fortfarande 44 timmar efter borstningen fanns det mellan en och 50 kolonier av bakterien på tandborstarna från de 20 flickorna. Först efter 48 timmar var alla tandborstarna fria från bakterier. Samtliga fem kontrollborstar var helt fria från bakterier.
Fyndet har betydelse eftersom det visar att patienter kan återsmitta sig själva vid upprepad tandborstning med samma tandborste, att bakterier kan överföras mellan tandborstar som står emot varandra i samma tandborstmugg och att personer som delar tandborste kan smitta varandra.
Forskarna påpekar att de inte använde tandkräm i sin studie. Något som skulle kunna förklara den extremt långa överlevnaden på borstarna, eftersom tandkräm sedan tidigare visat förkortar överlevnadstiden för Streptococcus mutans något. Men oavsett det lyfter de fram behovet av att desinficera tandborsten efter borstningen på grund av bakteriens långa livslängd.

Upptäck mer