Frågan om inhalerade astmamediciner ökar risken för barn att drabbas av karies har fått varierande svar i olika studier i över 20 års tid. Nu kan forskare från Slovenien lägga ytterligare en pusselbit på bordet och visa att det åtminstone verkar vara så för barn med svårare astma.
De har undersökt 220 barn mellan två och 17 år gamla som behandlades för kronisk astma vid Barnsjukhuset vid Ljubljana-universitet i Slovenien. De astmasjuka barnens tänder jämfördes med 220 åldersmatchade friska barn som gick på rutinkontroll vid tandkliniken på samma sjukhus.
De astmasjuka barnen hade medicinerat dagligen under minst ett år och samtliga inhalerade kortisonpreparat dagligen och beta2-stimulerare vid behov. Mer än åtta av tio barn sköljde munnen efter varje dos och över sju av tio använde läkemedel utan innehåll av socker.
Två tandläkare, som inte kände till vilka barn som hade astma, undersökte barnen och noterade både angrepp i form av hål och angrepp som ännu inte resulterat i hål, saknade permanenta tänder samt fyllningar i både mjölktänder och permanenta tänder.
De astmasjuka barnen hade genomgående mer kariesangrepp, fyllningar och saknade permanenta tänder. Andelen helt kariesfria barn var också signifikant lägre bland astmatikerna i alla åldersgrupper utom bland de äldsta mellan 13 och 17 år.
Forskarna menar att deras resultat bör leda till ett preventionsprogram för den högriskgrupp för karies som barn med astmamediciner är.
Annons
Annons