I Storbritannien har till exempel 6,5 procent av alla invånare mellan 16 och 24 år en tungpiercing, i hela den brittiska befolkningen är förekomsten 1,5 procent.
Långtidseffekterna av användning av tungpiercing har dock i stort sett varit okända. Fram till nu när tyska forskare har tittat på effekterna efter i snitt 3,8 års tungpiercing hos 46 män i den tyska militärstyrkan som har jämförts med lika många åldersmatchade män ur samma militära enhet som inte hade tungpiercing. Snittåldern på de undersökta männen var drygt 22 år.
Männen med tungpiercing hade emaljsprickor i 15 procent av sina tänder, i huvudsak på framtändernas lingualyta, medan männen i kontrollgruppen endast hade sprickor i 4,5 procent av sina tänder. Forskarna kan också visa att de piercade männen hade tillbakadraget tandkött lingualt vid 7,7 procent av sina tänder jämfört med endast 1,5 procent av de opiercade männens tänder.
Forskarna menar att med den nu tillgängliga kunskapen om tungpiercingars negativa effekter på tänder och tandkött bör unga människor avrådas från att sätta in tungpiercing och har de redan gjort det bör de informeras om riskerna med att bära smycket.
Annons
Annons