Äntligen skolstart!
André Rennstam och Erik Svensk har i höst börjat läsa till tandläkare i Malmö respektive Stockholm. André Rennstam och Erik Svensk har i höst börjat läsa till tandläkare i Malmö respektive Stockholm.

Äntligen skolstart!

27 sep 2012
Dela artikeln
André Rennstam och Erik Svensk går första terminen på tandläkarutbildningen. De är förväntansfulla inför studierna och framtiden som tandläkare.

Varför söker nya studenter in på tandläkarprogrammet och vilka förväntningar har de på utbildningen och yrket? Hur förändras livet av studierna? Tandläkartidningen ställde frågorna till två nya studenter.

André Rennstam, 33 år
Studieort: Malmö
Hemort: Ystad
– Jag vill bli tandläkare för att det är ett hantverksyrke där man hjälper människor och kan göra skillnad för någon. Framtiden som tandläkare ser också ljus ut vilket har varit avgörande för mitt yrkesval.
– Min fru och jag bor i Ystad och jag pendlar till Malmö. Det tar två timmar om dagen. Barnen är fem och ett år och får börja tidigare på dagis. Jag är spänd på hur det kommer att funka med barnen och studierna.
– Jag tror att det kommer att bli väldigt krävande i skolan, men det blir också kul eftersom vi läser om något som faktiskt är riktigt intressant. Tempot kan knappast vara högre än heltidsstudier på Komvux, hoppas jag i alla fall.
– Efter utbildningen vill jag hitta en bra arbetsplats, gärna i närheten av Ystad. Jag hoppas också att jag får möjlighet att utvecklas och efterutbildas med löpande kurser. Det är nog viktigt i ett yrke där det hela tiden händer nya saker. Det är ju också en av anledningarna till att jag väljer tandläkaryrket.
– Några saker som är bra med yrket är att man jobbar i team och att man har vanliga arbetstider. Sedan finns det stora möjligheter för arbete i utlandet.
– Det finns säkert dåliga saker med yrket, men dem upptäcker jag nog efter hand. Jo, dålig arbetsställning är en nackdel. Tandläkare har rätt osexiga arbetskläder också.

Erik Svensk, 20 år
Studieort: Stockholm
Hemort: Uppsala
– Tandläkare verkar ha ett spännande jobb där de hela tiden får nya utmaningar. Eftersom man jobbar med människor i alla åldrar tror jag att det blir stimulerande och roligt.
– Jag har flyttat till Stockholm från Uppsala. Jag började med att ställa mig i kö för att få en studentbostad, men det tar två år. Därför började jag leta efter en egen lägenhet direkt när jag fick beskedet att jag hade kommit in. Som tur är har bostadsproblemet löst sig.
– En av de bästa sakerna under själva utbildningen är att vi redan under studieåren får börja med praktiska övningar och så småningom får ta emot patienter. Vi läser många ämnen och då tror jag att det kan vara roligt och lärorikt att få omvandla den kunskapen till praktisk erfarenhet tidigt.
– Jag valde tandläkarutbildningen för då vet jag vad jag kommer att jobba med. Samtidigt finns det många möjligheter, att bli specialist eller lärare, starta eget eller arbeta utomlands för att nämna några.
– En annan viktig sak för mig är att få hjälpa människor att förbättra sin livskvalitet.
– Efter utbildningen skulle jag kunna tänka mig att specialisera mig. Men det som lockar mest är att jobba utomlands, kanske i Spanien eller USA.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch