Ett lärorikt tandvårdsbesök
Gänget i Tanzania från vänster: Olivya Adnan, Narmina Bagirbekova, Daniela Zeerak, Mona Matiko (tandläkarstudent från Muhimbili University i Dar Es Salaam), Hedieh Setayesh, Mirna Krsek och Helin Malak.

Ett lärorikt tandvårdsbesök

30 jan 2014
Dela artikeln
– Oerhört lärorikt och intressant! Det säger Narmina Bagirbekova när Tandläkartidningen ringer upp henne i Tanzania. Tillsammans med fem kurskamrater besöker hon landet för att bland annat se hur tandvården fungerar.

De fem har just börjat på termin sex på utbildningen vid KI, Huddinge. Kursen Global hälsa gav dem möjlighet att studera tandvård i ett u-land.

För deras del blev det Tanzania. Andra kurskamrater har valt andra länder, exempelvis Uganda.

De två första veckorna av kursen hölls i Sverige, men de följande två i Tanzania, dels i landets näst största stad Dar es Salaam, dels i småstaden Bagamoyao.

– Vi har besökt ett sjukhus och en tandvårdsklinik i Bagamoyao, och nu befinner vi oss i Dar es Salaam och ska besöka ett sjukhus och någon tandvårdsklinik för att se vilka skillnader som finns i vården i en liten stad och i en stor. Förhoppningsvis hinner vi också göra ett besök på tandläkarhögskolan, berättar Narmina Bagirbekova.

Extraktion vanligt

En kulturchock när det gäller tandvård, naturligtvis.

– Visst är det så, och det är nyttigt att få se det med egna ögon, förklarar hon.

Det de hittills sett av tandvården är enligt henne ganska förfärande:

– Många har svårt karierade tänder, och oftast innebär behandlingarna endast att extrahera tänder. Vissa patienter vi talat med säger att de borstar tänderna två gånger om dagen, men väldigt många saknar kunskaper om munhygien vilket märks på förekomsten av karies. Många besöker inte tandvården förrän kariesangreppen är långt utvecklade.

Utrustningen på den klinik de hittills besökt är undermålig.

– Exempelvis finns ingen röntgenutrustning. De patienter som måste röntgas skickas till Dar es Salaam.

Besöket i Tanzania har inspirerat flera av kursdeltagarna.

– Jag och några andra skulle gärna vilja resa till något u-land som volontärer när vi är färdiga tandläkare. Vi skulle kunna göra en viktig insats, säger Narmina Bagirbekova.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch