Annons

Annons

Flera karriärvägar öppna

Vad var det som fick dig att starta eget? Hamnade du efter när du kom hem från ditt volontärjobb?

Christer Priwe har jobbat inom folktandvården och som konsulttandläkare inom kriminalvården, bland annat. Han har även arbetat som volontär-tandläkare i Afrika i ett antal år.
– Som volontär gäller det att vara flexibel och inte för låst i sina värderingar. Den största utmaningen är begränsningen i utrustning och ekonomiska resurser. I början av min karriär kokade jag tänger mellan varje patient och jobbade utan ljus.
Som volontär är Christer Priwe borta under lång tid. Är det svårt att komma hem igen undrade studenterna?
– Det är en sorg och saknad att lämna både Sverige och Namibia. Jag känner inte att jag tappar kunskap då det alltid finns en grund att falla tillbaka på. Jag har snarare blivit bättre på vissa saker via mina resor.
 

Frihet under ansvar

Samuel Onval arbetar som privattandläkare på egen klinik i Vagnhärad. Han ser friheten som den största anledningen att bli sin egen chef.
– Jag bestämmer när jag vill vara ledig, när jag vill jobba och hur mycket jag vill tjäna. Det ställer också krav på att ta ansvar för kliniken, vilket ingen annan kommer att göra åt dig.
Det är en ekonomisk risk att starta eget. Samuel Onval ger därför tipset att våga satsa, men också känna efter om du är mogen.
– Det är ett stort ansvar. Men min erfarenhet är att det mesta kan lösas.
 

Klinikchef efter ett år

Lena Hosseinzadeh hamnade i Norge av en slump. Där är arbetsdagarna kortare, lönen högre och karriärmöjligheterna stora. Men även vårdbehovet är större och många patienter står i kö för att få behandling.
– I Norge ser tandvårdssystemet helt annorlunda ut inom den offentliga sektorn. Barn, äldre och patienter med sjukintyg har förtur. Jag tror att man bör fundera på vilken typ av person man är och om man är villig att utmana sig själv.
En utmaning för Lena Hosseinzadeh var att hon inom ett år blev klinikchef på den arbetsplats hon jobbade på.
– Jag var klinikchef på 100 procent och tandläkare på 100 procent. Det var en slitsam tid, men jag lärde mig både konflikthantering och förståelse för klinikens verksamhet.
 

Hård konkurrens

I början av 1970-talet var Kaj Fried färdig tandläkare. Han trivdes inte särskilt bra på utbildningen och våndades över att behöva gå ut i arbetslivet.
– Jag visste redan från början att jag inte skulle jobba som tandläkare efter examen. Som tur var fick jag in en fot i forskningen om neurovetenskap och blev kvar där.
I Sverige finns goda möjligheter att forska men konkurrensen är benhård. Vilka egenskaper bör man ha för att klara jobbet?
– Man måste ha ett brinnande intresse för att forska. Jag tror att det är svårt att forska lite på sidan om. Våga satsa men var beredd på att stöta på motgångar innan genombrottet kommer.
Att jobba i grupp mot gemensamma mål och utvecklas genom utbytet av erfarenheter, tycker Hans Göransson, tandläkare inom folktandvården Sörmland är den största behållningen med att jobba som anställd.
– Från början var det möjligheterna att få jobb som styrde mig mot folktandvården, sedan upplevde jag att jag trivdes med dess vårdfilosofi och verksamhet.
Lönerna varierar beroende på befattning och erfarenhet, och i viss mån också var i landet man arbetar. Rekommenderad ingångslön för en allmäntandläkare ligger på omkring 31 000 kronor. Men hur stor möjlighet har man att utvecklas i sin arbetsroll?
– Det finns stora möjligheter att utvecklas, oavsett om du vill satsa på det administrativa eller specialiserade. Som tips skulle jag vilja säga: Du behöver inte välja på en gång. Prova på och se vad du tycker är intressant. Sedan är det viktigast att du har roligt på jobbet

Upptäck mer