Inget vanligt extraknäck
Redan på tredje terminen började Ali Saleh undervisa i histologi.

Inget vanligt extraknäck

21 feb 2013
Dela artikeln
På tandläkarutbildningen vid KI kan framtidens universitetslärare och specialister raggas upp av kursansvariga lärare för att undervisa som amanuenser redan under studietiden.

Amanuensjobbet är inget vanligt extraknäck. Det är dels en hedersutmärkelse för kunskap och ansvarstagande och dels en personlig utmaning som utvecklar både problemlösarförmåga och pedagogik.

[slideshow]

Möjligheten att tjänstgöra som amanuens förekommer på många utbildningar. På Karolinska institutet kan tandläkarstudenter som har ett intresse för utbildning undervisa i kurserna i anatomi, farmakologi, histologi, preklin och vuxenklinik.

Tjänsten är dock krävande; det kan vara klurigt att förklara skillnaden i pancreas och thyreoideas mikroskopiska bild för ivriga andraterminare eller visa hur man kronpreparerar distolingualt på fantomgubbe.

Tillsättningen i prekliniska ämnen sker resultatbaserat, medan de som söker amanuenstjänster vid de odontologiska avdelningarna (bland annat protetik samt endodonti) håller fallpresentationer av sina patientbehandlingar.

Beroende på studenternas nivå och område kan de sedan undervisa yngreterminare eller sina kursare.

Amanuens på termin tre

Ali Saleh är sörmlänningen som vid 13 års ålder förälskade sig i tandläkariet efter en praovecka på folktandvården. Han har därefter följt sina drömmar till Karolinska institutet där de i juni i år slår in på examensdagen.

Ali genomgick framgångsrikt den allmänmedicinska utbildningen på första året, och blev därefter tillfrågad om att som tredjeterminare undervisa både läkar- och tandläkarstudenter i histologi.

Han underhöll tack vare tjänsten sin allmänmedicinska kunskap, något han i dag är tacksam för då den faller i glömska hos många tandläkarstudenter när det blir mer fokus på odontologi.

När Ali Saleh nästan hade betat av alla kurskrav i mitten av fjärde året blev han återigen tillfrågad om att undervisa av ledningen på endodontiavdelningen. Han hade imponerat på lärarna med spetskunskap i ämnet som fascinerat honom. Med nyfikenhet som drivkraft läste han på i egen regi.

– Endo är väldigt intressant, jag ville lära mig mer och läste både facklitteratur och tittade på filmade patientbehandlingar, säger Ali Saleh.

Han lärde femteterminare att rensa och rotbehandla på fantomdocka och kom sedan ut på sal som klinisk lärare. Han berättar att det finaste amanuensminnet han har är tacksamheten efter att ha handlett en tjej med hennes allra första endodontiska behandling.

Övar klinisk färdighet

Det Ali värdesätter mest när det gäller tjänsten är att han förväntas vara problemlösaren när studenter kör fast i behandlingen. Han måste snabbt prioritera viktig kunskap, skapa sig en bild av patienten och vad som ska åtgärdas samt förklara hur studenten ska gå tillväga för att lösa situationen.

Arbetet ger möjlighet att diskutera fall och lösningar med lärarna men även möjlighet till praktisk undervisning utöver grundkurserna, berättar Ali, som utbildads i endodonti under mikroskop av specialisten Mikael Silfverberg för att kunna finnas till hands när det finns bikanaler att rensa eller perforationer att laga.

– Amanuenstjänsten är verkligen givande, berättar Mikael Silfverberg, lärare vid institutionen för endodonti. Man övar upp sin kliniska färdighet tack vare bredden och mängden fall man träffar på. Samtidigt är det en betydande merit när man söker specialisttjänstgöring, särskilt för den sökande som är ung. Sedan är det inte sagt att intresset inte förändras under arbetslivet.

Mikael minns sin egen amanuenstid i pedodonti, som student på Karolinska Institutet, med värme.

Text: Deborah Malec, tandläkarstuderande

Foton/Illustrationer: Foto: Lena K Johansson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch