Inte självklart att återvända
Diba Payandeh hade gärna gjort sin AT-tjänst i Sverige men nu stannar hon antingen kvar i Polen eller flyttar till Norge.

Inte självklart att återvända

2 maj 2013
Dela artikeln
Efter fem år på tandläkarutbildning i Polen är Diba Payandeh redo att flytta hem. Men att återvända till Sverige är inte lika lätt som hon tidigare trott. Först väntar en AT-tjänst som hon inte får göra i Sverige. Nu är det osäkert om hon någonsin flyttar tillbaka.

När 25-åriga Diba Payandeh hade läst på tandläkarutbildningen vid Poznan University Of Medical Science i ett år fick hon reda på att utbildningen var längre än hon tidigare visste. De fem studieåren måste nämligen kompletteras med en ett år lång AT-tjänstgöring för att få ut en fullständig tandläkarlegitimation.

– Det kändes snopet, säger Diba Payandeh och fortsätter:

– Det svåra var att inte få tillräckligt med information, eftersom det då inte fanns så många svenska studenter på skolan och att jag inte visste vart jag skulle vända mig.

I dag läser hon sista terminen på utbildningen och rör sig vant i universitetets korridorer. Lokalerna är ljusa, persiennerna hänger på glänt för att minska ljusinsläppet. Diba Payandeh förklarar att hon numera ser AT-tjänsten som en möjlighet att få praktisera yrket ytterligare. Diba Payandeh väljer mellan att stanna i Poznan och göra AT-tjänsten på universitetet, eller att flytta till Norge och göra den på en klinik där.

– Tidigare tänkte jag att jag skulle plugga i fem år och sedan skulle jag flytta hem. Nu är det inte självklart att jag befinner mig i Sverige om några år. Kanske blir det så att jag gör AT-tjänsten i Norge och väljer att stanna där.

Det tycker hon är synd, för hon tror att Sverige riskerar att förlora många studenter av samma anledning.

– Jag hade önskat att jag fick göra AT-tjänsten i Sverige, säger hon.

Sommarjobb i Sverige

Under studietiden har Diba Payandeh nämligen förberett sig för att flytta hem. För att anpassa sig till den svenska tandläkarmiljön har hon de senaste tre somrarna arbetat som tandläkarassistent på en folktandvård i Västra Götalandsregionen. Hon skiner upp när hon berättar om hur hjälpsamma kollegerna har varit.

– Det är så kul att vara där, jag har fått så mycket erfarenhet av att vara hemma och arbeta. Det har varit bra att arbeta på svenska, men även att se hur man behandlar patienter här.

Hon har lagt märke till både stora och små skillnader. Hantverket är detsamma, men arbetet skiljer sig åt på andra sätt.

– I Sverige ska man till exempel ha kortärmat, i Polen ska rockarna vara långärmade.

Själv viker Diba Payandeh skjortärmen mittemellan. Hon tror att erfarenheterna från de studenter som har läst utomlands är viktiga.

– Jag har fått en annan förståelse för mina patienter när jag inte kan polska och vi har fått kommunicera med kroppsspråk. Det har påverkat mitt arbete, jag tror inte att jag hade läst patienterna på samma sätt om jag förstod allt de sade.

Fantastiska studiekamrater

Diba Payandeh trivs på utbildningen och i Poznan. Kurserna är lärorika, studiekamraterna fantastiska. Att läsa med internationella studenter har varit berikande, samtidigt har det haft sina svårigheter. Att läsa medicinsk kurslitteratur på engelska visade sig vara svårare än hon anat.

– Vi använder alla engelska termer, men även om det är samma ord i Sverige så uttalar jag dem annorlunda än tandläkare i Sverige. Det har varit bra att vara på den svenska kliniken för att lära mig hur termerna används i Sverige.

Utbildningen består av mycket praktiskt och kliniskt arbete och hon berättar att patienterna är oerhört tacksamma. Ibland kommer de till och med tillbaka med en ask choklad efter en lyckad behandling. Och efter många, många timmars övning är hon trygg med allt hon har lärt sig.

– Skolan vill verkligen se till att vi blir klara med allt och kan allt innan de skickar ut oss, säger hon och fortsätter:

– De förbereder oss till viss del för att flytta hem. För alla studenter har olika hinder i sina hemländer.

Oavsett vad som händer i framtiden är hon positiv och ser fram emot en lång karriär.

– Jag vill börja med att vara allmäntandläkare ett tag i alla fall. Därefter får vi se vad som händer, säger Diba Payandeh.

Text: Fanny Ernestrand

Foton/Illustrationer: Foto: Aline Lessner

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch