Modern klinik simulerar verkligheten
Den nya simulatorkliniken i Göteborg är så lik den verkliga miljön som möjligt. Den nya simulatorkliniken i Göteborg är så lik den verkliga miljön som möjligt.

Modern klinik simulerar verkligheten

24 maj 2012
Dela artikeln
Utbildningskliniken i Göteborg har nyrenoverade lokaler med landets största och modernaste simulatorklinik som ger studenterna möjligheter att arbeta med datajournaler tidigt och delvis med dator-baserad inlärning.

Den nya simulatorkliniken i Göteborg har 40 platser mot 18 förr.
– Förut satt vi bara med dockor och borrade med instruktioner på ett litet papper. Nu har de dataskärmar, säger Cecilia Heinisch på termin tio, om hur det var att jobba i den gamla simulatorkliniken.

[slideshow]

Den nya är så lik den verkliga miljön som möjligt. När man sedan börjar med patienter känns steget naturligt eftersom man känner igen utrustningen.
– Nu har de video på skärmen framför sig, så de kan se gummornas tänder och tandkött och skriva i journalsystemet direkt på datorn som man gör på riktigt medan vi fick skriva pappersjournaler, säger André Näf på termin tio.

Modernare utrustning med touchscreen och bekvämare stolar för patienterna bidrar till det fina intrycket.
– Sedan tycker jag att stämningen har blivit lugnare efter renoveringen på klinikplan. Det säger många i personalen också och det är ju jättebra – både för patienterna och för oss som jobbar här, säger Tove Kjeang, också på termin tio.

Ny studieplan

De som våren 2012 går termin sex och nedåt har en ny studieplan. Studenterna på sjätte terminen började med patienter i liten skala under termin fem, för att öka på under termin sex. För studenter från termin sju och uppåt gäller följande:
– Första terminen vi har patienter är termin sju och då jobbar man tillsammans med en kursare på samma termin. Vi behandlar patienten varannan gång och assisterar varannan gång. Men på de sista tre terminerna är vi ensamma och ber en sköterska om hjälp om vi behöver säger Cecilia Heinisch.

Arbetsmiljön betyder en del.
– Belysningen är bra och är särskilt viktig vid all färgtagning. Ergonomin på stolarna är också viktig; vi har fått sadelstolar i alla behandlingsrum, säger André Näf.

På utbildningskliniken är 30 tandläkare handledare. Hälften av dem jobbar också på andra kliniker. Den andra hälften jobbar bara här.
– Det har blivit en fantastisk miljö jämfört med tidigare. Skillnaden är störst i simulatorkliniken där vi förut hade en riktigt gammal utrustning. I dag är det högmoderna enheter som är precis jämförbara med dem man använder vid patientarbete och det finns tydligen inte någon motsvarande simuklinik i norra Europa, så vi är väldigt stolta över denna, säger klinikchef Åsa Leonhardt.

Kamera för inspelning

Här finns även 24 nya studentenheter. Tre rum är ombyggda för student-auskultationer varav ett är behandlingsrum och ett operationsrum. Det tredje rummet är utrustat med en kamera som antingen används för att spela in läromoment när man arbetar i munnen på en patient eller för att producera utbildningsmaterial. Man kan också koppla upp sig direkt ut till ett seminarierum så att studenterna kan följa en tandläkares behandling på storbild.

Aron Ascher på termin nio tycker att arbetsmiljön skapar en god stämning.
– Patienterna som kommer hit påtalar ofta att de tycker att det ser nytt och fräscht ut på den nya kliniken och för oss känns det roligare att jobba på en fin klinik.

Alexandra Drugas på termin nio håller med:
– Arbetsmiljön är jättebra. Det känns mycket rymligare och det finns funktioner som gör att det blir ergonomiskt bättre för kroppen och dagsljusbelysningen gör att man inte blir trött.

Foton/Illustrationer: Text och foto: Fredrik Moback

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch