Nätpluggande hjälper Rabi att klara tentan
Rabi Ahos studieknep kan hjälpa till att lyfta dina kunskaper.

Nätpluggande hjälper Rabi att klara tentan

12 jun 2014
Dela artikeln
När anteckningarna tryter, kurslitteraturen känns som ett obestigbart berg och timmarna till tentan tickar ner är internet ett utmärkt redskap att ta till. Inte bara för att klara tentan – utan för att lära för livet.

Det är med denna inställning som åttondeterminaren Rabi Aho, 25, angriper inlärningen.

– Jag har klarat alla tentor på första försöket genom att plugga på mitt eget sätt, berättar Rabi Aho.

Tack vare sin okonventionella och effektiva studieteknik har Rabi kunnat kombinera studierna med sina jobb som både tekniksäljare och bibliotekarie – och samtidigt prestera mycket bra studieresultat.

Kalendern central

Hans främsta redskap är datorn, smartphonen och internet. Viktigast är Ical – ett schema han synkat till sin mobil och som håller koll på småsakerna i livet. Påminnelser som ”slå ut avtrycket!” och ”boka 1-timmesbås” plingar dagligen till. Han väljer ofta självstudier framför föreläsningar och kompletterar litteraturanteckningar, material från kursens Facebookgrupp och Power Point-presentationer med kliniska videor från Youtube.

– För att inte glömma mina nyvunna kunskaper spelar jag in en ljudversion av anteckningarna som jag lyssnar till på vägen till skolan, säger Rabi Aho.

Men det finns dock fler sätt att utnyttja modern data- och medieteknik i sina studier.

Som (mun)doktor bör man ha koll på hela kroppens anatomi, fysiologi och histologi. Under första året är detta den stora utmaningen. Lyckligtvis finns det fler som läser precis samma ämnen och på www.innerbody.com får du en översikt över det anatomiska system du behöver kunna till duggan.

Föreläsningsvideor

Att repetition är kunskapens moder tål att upprepas. Börja använda UMichDents (University of Michigan) Youtubekanal tidigt under utbildningen för histologiförläsningars och live-dissikeringars skull. Senare kommer du att ha nytta av föreläsningsvideor inom preklin, endo, oralkirurgi, oralpatologi och ped.

Kunskaperna sitter i lite längre när du förhör dig själv efter att ha läst. Förutom kursbokens multimediedel kan kunskaperna vässas med hjälp av tester online, exempelvis Cliff’s Notes (1). Kursböcker, exempelvis Fundaments of Anatomy & Physiology av Martini, har ofta officiella kapitelförhör på nätet (2).
När du pluggar oral radiologi ger övning återigen färdighet. Vässa diagnostikkunskaperna genom att lösa spännande fall presenterade av amerikanska radiologer (3).

Börja dock med att lyssna på ett proffs – Media MeDents Youtube-föreläsningar täcker det mesta. Skulle du sakna någonting har Virginia Commonwealth University en praktisk snabbkurs med massor av bilder (4).

Kan du inte hitta dina föreläsningsanteckningar? På Dental Lec Notes (5) hittar du färdiga anteckningar och på SlideShare (6) hittar du informativa föreläsningsslides på i stort sett vilket ämne som helst (från LMV:s antibiotikariktlinjer 2014 till ansiktstrauma och framtandsprotetik).

Första kapitlet gratis

Har du tur, kan din kursbok finnas tillgänglig som e-version på universitetsbibliotekets hemsida. Underskatta dock aldrig Google Books och Amazons Kindleversioner.

När tentadatum och en veckas leveranstid inte går ihop kan du klicka hem vilken kurs- och bredvidläsningslitteratur som helst på nolltid.

En finess med Amazon är möjligheten att kunna läsa första kapitlet och innehållsförteckningen utan att betala. På så sätt kan man verifiera att en bok kommer att göra nytta och att det är den man behöver innan man slår till.

Text: Deborah Malic, tandläkarstuderande

Foton/Illustrationer: Foto: Michael Melanson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch