Annons

Annons

Olika vägar att välja

Vilka vägval kan blivande och nya tandläkare göra?

Odontologisk Riksstämma hålls i år i Älvsjö utanför Stockholm den 17 till 19 november. Studenter som är medlemmar i Tandläkarförbundets Studerandeförening kan gå gratis på riksstämmans vetenskapliga program, och många har ledigt, eller tar ledigt, från skolan för att vara med.
Studerandeföreningarna i Göteborg, Malmö och Umeå planerar att samordna resor till riksstämman.
På förra årets riksstämma ordnade Studerandeföreningen föreläsningar om ledarskap och delegering. Under fikarasten kunde studenter och nya tandläkare mingla med erfarna kolleger och ställa frågor.
 

Framtidens möjligheter

I år följer studenterna upp det med ett symposium om olika framtida möjligheter. Fem tandläkare berättar om sina vägval på eftermiddagen den 18 november. Föreläsarna har vaskats fram med hjälp av de lokala studentföreningarna.
– Det som är gemensamt för föreläsarna är att de är tandläkare och är duktiga på det de gör. Men de har valt olika vägar, säger Elnaz Khodabandehlou, ansvarig för symposiet. Hon är medlemsansvarig inom Östra studerandeföreningen vid Karolinska institutet.
– Alla ställde upp så fort vi frågade, berättar hon. På det sättet har det varit tacksamt att ordna arrangemanget, men det blir en hel del jobb ändå.
– Man vill att det ska bli så bra som möjligt, säger Elnaz Khodabandehlou.
Ska man arbeta inom folktandvården eller privat? Vilka möjligheter finns det om man vill arbeta utomlands? Vart åker man för att tjäna mycket pengar? Vart åker man för att göra störst nytta? Är forskning något att satsa på? Föreläsarna berättar om vägval som studenter ofta diskuterar.
Hans Göransson är tandläkare/rådgivare på Folktandvården Sörmland och vice ordförande i Tjänstetandläkarna.
Samuel Onval är privattandläkare i Vagnhärad mellan Trosa och Södertälje.
Lena Hosseinzadeh blev chef för fem kliniker i Nordnorge bara något år efter tandläkarexamen 2008. Sedan mars 2011 arbetar hon på allmäntandvården på Eastmaninstitutet i Stockholm.
Christer Priwe har jobbat inom folktandvården och som konsulttandläkare inom kriminalvården, bland annat. Han har även arbetat som volontär-tandläkare i Afrika i ett antal år. Det är mindre lönsamt än att arbeta i Norge, men man blir rik på erfarenheter.
Kaj Fried är professor i neurovetenskap med odontologisk inriktning samt prefekt vid Karolinska institutets institution för odontologi. Han berättar om varför han valde att bli forskare.
 

Fika och frågor

Föreläsningarna blir 15 till 20 minuter vardera. Sedan blir det debatt med Tandläkarförbundets vice ordförande Hans Sandberg som moderator.
Mickel Hana, ordförande för Tandläkarförbundets Studerandeförening, ser fram emot debatten.
– Det blir intressant att få höra när de sitter tillsammans och diskuterar för- och nackdelar med att gå olika vägar, säger han.
Han är också nyfiken på hur folk tänker inför olika val.
Mickel Hana sammanställer en folder om föreläsarnas karriärvägar. Föreläsarna svarar på ett antal frågor. Foldern delas ut vid symposiet och kommer även att användas av studentföreningarna vid medlemsrekrytering.
Det blir även fika och karriärmingel. De som vill har möjlighet att ställa frågor till föreläsarna.
 

Sittning på Clarion

Symposiet väntas locka mellan 75 och 100 deltagare, men festen som studenterna ordnar samma kväll beräknas dra 200 till 250 personer.
Festen hålls på Clarion Hotell i Stockholm. Det blir trerättersmiddag, spex och efterfest.
– Studenter kommer från alla fyra utbildningsorter. Det blir ett trevligt sätt att umgås med folk från de and-ra orterna, säger Elnaz Khodabandehlou. Arrangemanget sponsras på olika sätt. En gruppbokning på vandrarhem planeras också för att hålla kostnaderna nere.

Upptäck mer