Annons

Annons

Ordförande med karriär i sikte

Studerandeföreningen och dess nye ordförande Hampus Eksell vill i år lägga fokus på studenternas möjligheter till karriär.

– Karriären börjar egentligen under studietiden. När man tar examen ska man veta vad det finns för möjligheter, säger Hampus Eksell, ny ordförande i Tandläkarförbundets studerandeförenings centralstyrelse.
Föreningen har därför beslutat att just karriärmöjligheter ska vara ett fokusområde i år. Lokalföreningarna planerar mingelkvällar för studenter och alumni.
– Vi kommer att bjuda in nyutexaminerade tandläkare som berättar om karriärvägar och övergången mellan studier och arbetsliv. Om vilka val som gjorde att de har hamnat där de har hamnat, berättar Hampus.
Han är 23 år, uppvuxen i Jönköping och går sjätte terminen på utbildningen vid Karolinska institutet (KI).
Förra året var han ordförande i odontologiska föreningen på KI. Nu går han vidare till studerandeföreningen, som bland annat bevakar studenternas fackliga, ekonomiska och sociala intressen.
– Att vara ordförande är en bra möjlighet att öva ledarskap och påverka.

Satsar på tre områden

Förutom karriärmöjligheter fokuserar studerandeföreningen på några ytterligare saker under året. En är att göra det tydligt vilka förmåner studenter får när de går med i föreningen.
– Vi får Tandläkartidningen och kan delta i föreläsningar och aktiviteter. Det går att söka ekonomiskt stöd från Kamrathjälpen om det blir kris och vi kan få hjälp med CV-granskning när vi ska söka jobb, berättar Hampus.
Andra förmåner är exempelvis möjligheten att komma i kontakt med en yrkesverksam mentor under studietiden och att gå billigt på Tandläkare-Sällskapets odontologiska riksstämma.
En tredje större satsning är just medverkan vid riksstämman i november.
– Vi kommer att ordna bra föreläsningar om olika karriärmöjligheter, berättar Hampus Eksell.

Haft tandställning

Att han sökte in på tandläkarutbildningen beror mycket på att han praktiserade på folktandvården under gymnasietiden.
– Dessutom har jag haft tandställning, så jag är en erfaren patient.
Just nu är han extra intresserad av käkkirurgi och oralmedicin.
I januari var han i Uganda i tre veckor i samband med en kurs i global hälsa. Hampus Eksell är intresserad av att i framtiden arbeta en kort period som tandläkare i utlandet.
– Men jag vill nog bli duktig allmäntandläkare i Sverige först.

Upptäck mer