Farid Khodabandehlou har tidigare varit suppleant i Östra studerandeföreningen och under det senaste året vice ordförande i centrala styrelsen. Han tror att erfarenheterna bidrog till att han valdes att ta över efter Mickel Hana som lämnar uppdraget vid årsskiftet.
– Jag tror att folk vet att jag håller vad jag säger. Jag har visat att jag klarar arbetsuppgifterna och har fått god kontakt med både studenter och Tandläkarförbundet.
– Dessutom har jag visat mitt engagemang för föreningen och att jag står för studenternas röst utan att backa.
Engagemanget för olika aktiviteter har funnits där sedan barnsben. Vid sidan av heltidsstudierna är Farid Khodabandehlou en av Karolinska institutets ambassadörer, aktiv i skolans kår och jobbar extra i skolans bibliotek.
Hur hinner du?
– Det handlar om att planera rätt. Jag lyckas oftast med det. När det är sådant som jag tycker är roligt och spännande gör det mig inget om det tar av min fritid. Genom att fylla min kalender känner jag att jag lever.
Engagemanget för andra människor var också det som avgjorde hans yrkesval för några år sedan.
– Som barn ville jag alltid hjälpa människor. Ett tag ville jag bli jultomten för att jag tyckte om att göra folk glada. Så jag funderade på något yrke inom vården.
Satsning på mentorprogrammet
Efter en egeninitierad praktik i tandvården var saken klar. Nu är målet att bli en så bra tandläkare som möjligt och även om Farid Khodabandehlou också har ett intresse för ekonomi och marknadsföring är siktet inte nödvändigtvis inställt på företagande.
– Jag är öppen inför framtiden. Jag vill först och främst bli bra på tandläkeriet och en skicklig allmäntandläkare oavsett var möjligheten finns.
Studerandeföreningens arbete det senaste året har haft tre fokusområden: ledarskap, profilering och mentorverksamhet. Mentorprogrammet hoppas och tror Farid att föreningens medlemmar väljer att fortsätta satsa på. Annars ser han gärna att kvalitetssäkring av utbildningen ska få mer utrymme i föreningens arbete.
– Vi har bra skolor redan men det finns alltid saker som kan bli bättre.
Han vill också jobba för att föreningen fortsätter profilera sig, att den kan visa för studenterna varför det är viktigt att vara med i föreningen och därigenom Tandläkarförbundet. Att det redan finns en 94-procentig anslutningsgrad till föreningen är förstås positivt men inget som Farid Khodabandehlou nöjer sig med.
– Utmaningen är att fortsätta göra studenternas röst hörd och driva en verksamhet som föreningens medlemmar är nöjda med. Vi är framtidens tandläkare, det är oerhört viktigt att vi hörs och finns representerade i olika sammanhang.
Ålder: 24 år
Gör: Läser till tandläkare på Karolinska
institutet i Huddinge, termin 7
Intressen: Skapa musik, träna, gå på bio, umgås med familj och vänner
Oanad talang: Har dansat folkdans i sex år i skolan
Foton/Illustrationer: Foto: Marie Ullnert