”Plugga i Portugal det bästa jag gjort”
Astera Hamasaied, Soraya Hosseini, Ann Sofie Ramsten och Samantha Akbari är mycket nöjda med sin studietid i Portugal.

”Plugga i Portugal det bästa jag gjort”

17 okt 2013
Dela artikeln
I vintras när februarisnön låg tjock över Campus Huddinge gav sig fyra tandläkarstudenter på termin åtta iväg på ett äventyr – Erasmusutbyte i Lissabon, Portugals huvudstad. Där fanns högklassig klinisk undervisning, europeisk storstadspuls och soldränkta stränder.

Soraya och Astera var redan som gymnasister sugna på att plugga utomlands. Då de påbörjade sin väg mot tandläkarexamen vid Karolinska institutet hade de samma plan – att se världen utan att ta studieavbrott. När kursen i Global Hälsa hölls under tredje året åkte de tillsammans till Indien. De lärde indiska barn att borsta rätt och upplyste om fluor.

Stockholmstjejerna Ann Sofie och Samantha blev kompisar under studietiden i Göteborg, innan båda saknade hemstaden och flyttade tillbaka. KI blev ett självklart val – drömutbildningen i kombination med närheten till familj och vänner.

Men drömmen om ett utbyte fortsatte att gro och alla fyra visste redan i slutet av tredje året var de ville plugga utomlands innan de tog examen – i Lissabon.

Bästa jag gjort

I somras återvände de så motvilligt till Sverige från sina utlandsstudier, fulla av nya upplevelser. De uppmuntrar alla som funderar på att åka att våga!

– Alla äldreterminare som har åkt på utbyte till Universidade de Lisboa i Portugal före oss manade oss att söka! Att åka på utbyte är en stor utmaning. Det handlar om att finna sig tillrätta på en ny plats och anpassa sig till en helt ny utbildningsstil. Det är det bästa jag har gjort, berättar Soraya.

Att åka på utbyte sker inte över en natt, utan kräver ordentlig förberedelse från kanditatens sida. Dels pappersarbete och administration – ansökningsbrev och vaccinationer – men även framförhållning i ämnen som missas under utbytet. Det visste tjejerna om och såg till att genomföra sin sjunde termin med stenkoll på schemat och sina kalendrar. De bodde inte i skolan men nära på.

– Det var patientbehandlingar som behövde avslutas, tentor som skulle klaras och kurskrav prickas av, berättar Astera.
Med god tidsplanering går det mesta och de hann med allt tack vare hårt slit och en oavtrubbad passion för sina studier. Även stödet hemifrån och från kurskamraterna var ovärderligt.

Populära studenter

Tiden i Portugal bjöd på ett omväxlande schema. Här märkte de av en attityd som de aldrig stött på innan: Studenter med tandläkar- eller forskarföräldrar favoriserades. Möjligheterna till spännande behandlingar berodde på om den mentorstudent som de fått sig tilldelad var populär bland lärarna.
– Den som arbetade ihop med en student vars föräldrar var tandläkare eller kända i den medicinska världen fick göra mer. Behandlingar det var ont om, exempelvis fast protetik, tillföll de populära studenterna, berättar Ann Sofie.

[slideshow]

Kreativa studenter

Kliniktiden de fick på det portugisiska universitetet var knappast bortkastad. Trots att de inte hann uppfylla särskilt många kurskrav att tillgodoräkna sig hemma på KI, fick de se ett brett patientspektrum med ett annorlunda behandlingsbehov.

De inspirerades av de portugisiska studenternas kreativitet och förmåga att klara krissituationer.  Blev det brist på material under en rotbehandling kunde de helt sonika åka in till stan för att skaffa endofilar för egna pengar.

Små patienter fanns det gott om och tjejerna fick chansen att behandla många portugisiska barn med en portugisisk student som tolk.

– Där fick vi exkavera riktig karies! berättar Samantha entusiastiskt om pedodontikursen. Även slemhinneförändringar, som vi knappt ser i Sverige, var mycket vanligare där. Kunskapen vi fick med oss i bagaget kanske inte syns på papper just nu. Men vi har växt som framtida tandläkare.

 

Text: Deborah Malec

Foton/Illustrationer: Foto: Lena K Johansson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch